‘God redde Nederland’

Gedenknaald 1813, Scheveningen - Foto: CC/RCE

Gedenknaald 1813, Scheveningen – Foto: CC/RCE

Op 30 november 1813 arriveerde de latere koning Willem I op het strand van Scheveningen na jaren in ballingschap te hebben geleefd.

De prins – zoon van de uit Nederland gevluchte stadhouder Willem V – was door het zogenaamde Voorlopige Bewind, dat was ingesteld nadat de Fransen de Nederlandse gebieden halsoverkop verlieten, uitgenodigd om als ‘soeverein vorst’ de regering op zich te nemen. Twee jaar later werd deze Oranjetelg ingehuldigd als koning Willem I en ontstond de constitutionele monarchie.

In Scheveningen herinnert een gedenknaald aan de landing van de prins. Deze werd op 30 november 1865 onthuld. Er is onder meer een deel van een gedicht op te vinden dat Ambrosius Justus Zubli kort na de omwenteling van 1813 schreef:

O Dag door God bereid! O Heil door God beschoren!
Uw nagedachtenis ga nooit bij ons verloren!
Rigt een gedenkzuil op aan ’t Scheveningsche strand
En grift daarop in goud: “God redde Nederland”.

Vier jaar na de onthullding van de gedenknaald werd in het centrum van Den Haag het Nationaal Monument op Plein 1813 opgericht. Op deze pagina lees je meer over het verhaal achter dat 22 meter hoge monument.

- advertentie -

Meer artikelen rond de viering ‘200 jaar Koninkrijk’

Aankomst van koning Willem I te Scheveningen, 30 november 1813 van Nicolaas Lodewijk Penning (1764 -1818). (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)

Aankomst van de Prins van Oranje te Scheveningen, 30 november 1813 van Nicolaas Lodewijk Penning (1764 -1818). (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)

Bave Hendrik - Nicolaas AnslijnAls een kleine jongen…
Foto van een willekeurige gevangeniscel - Foto: stock.xchng
Foto van een willekeurige gevangeniscel - Foto: stock.xchngNee,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: