De Groninger Ziekte van 1826 is – samen met cholera en de Spaanse Griep – een van de ergste epidemieën die het noorden van Nederland ooit getroffen heeft. Met name de stad en provincie kregen veel te verduren.
De term commies (of kommies) slaat op een vroegere ambtelijke rang of een beroep in Nederland. De functie heeft bestaan van ongeveer de zeventiende eeuw tot kort na de Tweede Wereldoorlog. Wat deed een commies precies?
Mottekasteel – Kasteeltype uit de middeleeuwen
Een mottekasteel is een specifiek kasteeltype uit de tijd van de middeleeuwen. Mottekastelen kwamen in heel Europa voor, van Denemarken, via het Heilige Roomse Rijk tot de Atlantische kust.
Leiden in last (oorsprong van de uitdrukking)
De uitdrukking ‘Leiden in last’ betekent hetzelfde als ’toen had je de poppen aan het dansen’ of ‘er is nu echt een probleem’. Deze uitdrukking is ontleend aan de situatie in Leiden in de jaren 1574, ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).
Herkomst & etymologie van de wapenspreuk 'Eendracht maakt macht', van 1588-1815 het motto van Nederland. Motto: wie samenwerkt, staat sterker.
Landhuis Huis Doorn is met name bekend doordat de Duitse keizer Wilhelm II het huis van 1920 tot zijn dood in 1941 bewoonde.
Na de Tweede Wereldoorlog moest de bedrijvigheid terugkeren in de vernietigde binnenstad van Rotterdam. In 1951 opende aan de Goudsesingel het het Industriegebouw, een van de eerste bedrijfsverzamelgebouwen van de stad.
Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche is een landhuis in de gemeente Baarn. In Nederland is het gebouw vooral bekend omdat prinses Beatrix er tussen 1963 en 1981 woonde. Beatrix maakte begin 2013 bekend later dat jaar opnieuw in het kasteel te gaan wonen, na haar aftreden als koningin.
Op 30 november 1813 arriveerde de latere koning Willem I op het strand van Scheveningen na jaren in ballingschap te hebben geleefd.
Het derde artikel in een serie van vier over het Vredespaleis naar aanleiding van de viering van het honderdjarige bestaan van het Vredespaleis in 2013. In dit deel behandelen we de bouw van het paleis. Prijsvraag In het eerste artikel over het Vredespaleis werd gesproken over de Carnegiestichting. Het was deze stichting die een internationale prijsvraag uitschreef voor een ontwerp
Aan de Oostduinlaan in Den Haag staat de oudste moskee van Nederland. Het gebouw is geopend in 1955. Hoe is de bouw tot stand gekomen? Zendingswerk Op 2 juli 1947 kwam de eerste islamitische missionaris in Nederland, Qudratullah Hafiz, naar Den Haag vanuit Pakistan namens de Ahmadiyya Gemeenschap. Deze beweging stelde zich ten doel om ‘de gehele wereld te verenigen
Deel twee in een serie van vier artikelen over het Vredespaleis, naar aanleiding van de viering van het honderdjarige bestaan van het Vredespaleis in 2013. In dit deel behandelen we het gebied waar het gebouw staat en hoe dat er in de jaren voor de bouw uit zag. De Heet Het gedeelte boven de Laan van Meerdervoort en Javastraat heette
In Boswachterij Sleenerzand zijn drie hunebedden te vinden. Een daarvan, hunebed D49, ‘luistert’ naar de naam Papeloze Kerk. Een opmerkelijke naam, want in de tijd van de hunebedbouwers waren er nog geen kerken, laat staan katholieke priesters. De naam wordt sinds halverwege de negentiende eeuw gebruikt en verwijst naar geheime protestantse kerkdiensten die in de zestiende eeuw vermoedelijk als een
De Wallen in Amsterdam, benaming voor een oude havenwijk in Amsterdam die even beroemd als berucht is vanwege de raamprostitutie. =
De geschiedenis van Schiphol, de grootste Nederlandse luchthaven en ook één van de belangrijkste luchthavens van Europa met jaarlijks zo’n 58 miljoen passagiers.
De Abdij van Egmond is een benedictijnerabdij in Egmond-Binnen.
Het Catshuis is sinds 1963 de ambtswoning van de Nederlandse minister-president. Het bevindt zich aan de Scheveningseweg in Den Haag en wordt tevens gebruikt als ontvangstcentrum van de regering.
Dorestad, vroeg-middeleeuws handelscentrum met internationale allure. Stond in verbinding met Scandinavië, de Oostzee, Engeland, Frankrijk en Duitsland.
Bouwwerk uit 1024 in de Drentse plaats Coevorden. Het kasteel van Coevorden wordt afgebeeld op de Drentse vlag en is tevens het enige kasteel dat Drenthe rijk is.
Het Het Aardhuis in Hoog Soeren is een voormalig jachtchalet dat gebouwd werd in opdracht van koning Willem III en veel gebruikt is door prins Hendrik, de echtgenoot van koningin Wilhelmina.
De Ridderzaal in Den Haag. Gebouw en zaal waar het Nederlands staatshoofd ieder jaar op Prinsjesdag de Troonrede voorleest.