Mogelijke zelfmoordwapen Vincent van Gogh gevonden

Het wapen waarmee Vincent van Gogh vermoedelijk zelfmoord pleegde, is in Frankrijk gevonden. De revolver is vanaf vrijdag te zien in het Van Gogh Museum, dat een tentoonstelling heeft samengesteld over de ziekte van de kunstenaar.

Het museum erkent dat niet met honderd procent zekerheid is vast te stellen dat het inderdaad om het zelfmoordwapen van Vincent van Gogh gaat, maar het acht het wel aannemelijk. Het gaat om een Lefaucheux à broche-revolver, model 1865.

De revolver werd halverwege vorige eeuw al gevonden in de akker bij Auvers waar Vincent van Gogh in 1890 zelfmoord probeerde te plegen. Dat het wapen was gevonden, was echter slechts bij een vrij kleine groep van kenners bekend. Het wapen komt uit een privécollectie en was daardoor niet eerder op een tentoonstelling te zien. In 2012 maakte een Franse historicus melding van de vondst, maar dat nieuws werd vreemd genoeg niet breed opgepakt.

Onderzoek heeft aangetoond dat het wapen tussen de vijftig en tachtig jaar onder de grond heeft gelegen. Verder stond het wapen toen het gevonden werd niet meer in de veiligheidsstand, wat er op kan wijzen dat het daadwerkelijk is gebruikt.

- advertentie -
Rouwkaart n.a.v. overlijden Vincent van Gogh, juli 1890, Van Gogh Museum, Amsterdam

Rouwkaart n.a.v. overlijden Vincent van Gogh, juli 1890, Van Gogh Museum, Amsterdam

Verwondingen

Vincent van Gogh schoot zich vermoedelijk op 27 juli 1890 in het korenveld bij Auvers met een revolver in de borst. Hierna raakte hij buiten bewustzijn. Toen hij weer bijkwam, ging de kunstenaar op zoek naar de revolver om het karwei “af te maken”. Van Gogh kon het wapen echter niet meer vinden en strompelde hierna naar de herberg waar hij verbleef. Dertig uur later overleed hij daar aan zijn verwondingen. Een half jaar later overleed ook zijn broer Theo. Vincent en zijn broer liggen naast elkaar begraven op de begraafplaats van Auvers-sur-Oise.

!! ANDER NIEUWS: Vincent van Gogh sneed toch zijn hele oor af
Lees ook: Tentoonstelling over ziekte Vincent van Gogh
Boek: Van Gogh – De complete en compacte biografie
Overzicht van boeken over Vincent van Gogh

Jan Cornelisz. Vermeyen, Portret van Jodocus Aemszoon van der Burch, 1541 (detail)
Joanna Van der Heyden bezocht voor Historiek de tentoonstelling 'Voor God &…
Tekening van Van Goghs oor, gemaakt door Dr. Rey. © Bernadette Murphy / van Gogh Museum
Er is lang over gespeculeerd: sneed Vincent van Gogh zijn hele oor…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: