Week van de koloniale geschiedenis

20 jaar cel voor baas communistische gevangenis Roemenië

Onder het bewind van de beruchte dictator Nicolae Ceausescu was Alexandru Visinescu de baas van een grote communistische gevangenis. Dat komt hem nu duur te staan. Vanwege misdaden tegen de menselijkheid werd Visinescu deze week veroordeeld tot twintig jaar cel.

Het is voor het eerst sinds de val van Ceausescu dat in Roemenië een gevangenisdirecteur zich voor de rechter moest verantwoorden voor daden begaan tijdens het communistische regime.

De nu 89-jarige Alexandru Visinescu was tussen 1956 en 1963 de baas in de gevangenis van Ramnicu Sarat, in het oosten van Roemenië. Hij werd schuldig bevonden aan de dood van twaalf gevangenen. Aan de nabestaanden van deze gevangenen moet hij driehonderdduizend euro betalen.

Het communistische regime liet veel prominenten opsluiten in de beruchte gevangenis, waar mishandeling aan de orde van de dag was, gevangenen slecht te eten kregen en het moesten doen met onverwarmde cellen.

- advertentie -

Tijdens de rechtszaak verklaarde Visinescu dat hij slechts bevelen van zijn meerderen opvolgde.

Boek: Het duivelsrijk van Ceausescu

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: