20 jaar cel voor baas communistische gevangenis Roemenië

Onder het bewind van de beruchte dictator Nicolae Ceausescu was Alexandru Visinescu de baas van een grote communistische gevangenis. Dat komt hem nu duur te staan. Vanwege misdaden tegen de menselijkheid werd Visinescu deze week veroordeeld tot twintig jaar cel.

Het is voor het eerst sinds de val van Ceausescu dat in Roemenië een gevangenisdirecteur zich voor de rechter moest verantwoorden voor daden begaan tijdens het communistische regime.

De nu 89-jarige Alexandru Visinescu was tussen 1956 en 1963 de baas in de gevangenis van Ramnicu Sarat, in het oosten van Roemenië. Hij werd schuldig bevonden aan de dood van twaalf gevangenen. Aan de nabestaanden van deze gevangenen moet hij driehonderdduizend euro betalen.

Het communistische regime liet veel prominenten opsluiten in de beruchte gevangenis, waar mishandeling aan de orde van de dag was, gevangenen slecht te eten kregen en het moesten doen met onverwarmde cellen.

- advertentie -

Tijdens de rechtszaak verklaarde Visinescu dat hij slechts bevelen van zijn meerderen opvolgde.

Boek: Het duivelsrijk van Ceausescu

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: