‘200 jaar Slag bij Waterloo’ met postzegel herdacht

Omdat het 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte tijdens de Slag bij Waterloo definitief werd verslagen, brengt PostNL een nieuw postzegelvel uit. Met de nieuwe zegels wil het bedrijf aandacht schenken aan de Nederlandse betrokkenheid bij de veldslag.

Op de postzegels is een afbeelding te vinden van de Prins van Oranje, de latere koning Willem II, die destijds ook meevocht.

De uitgifte van het nieuwe postzegelvel is een gezamenlijk initiatief van PostNL en het Belgische postbedrijf Bpost, beide postbedrijven geven een postzegelvel over dit onderwerp uit. Het ontwerp van de postzegels ‘200 jaar Slag van Waterloo’ is van Kris Maes voor België en Rina van Maanen voor Nederland.

De basis van de ontwerpen is identiek en bestaat uit een grote afbeelding van het slagveld en een portret van de hoofdrolspelers. PostNL en Bpost hebben voor een eigen invulling van het postzegelvel gekozen. Op beide postzegvellen komt het speciaal ontworpen logo voor de postzegels terug. Het logo heeft als basis de jaartallen van de herdenking, een portret van Napoleon en de tekst ‘Slag van Waterloo’ zoals die in België heet.

- advertentie -

Ontwerpster Rina van Maanen over het ontwerp van de Belgische zegel:

“Op de achtergrond van het Nederlandse postzegelvel zie je het schilderij ‘De Prins van Oranje tijdens de slag bij Quatre Bras’ uit 1824 van J.W. Pieneman. Op de vijf identieke postzegels staat een portret van Prins van Oranje van Henri Philippoteaux”.

Boek: Onze slag bij Waterloo

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen FryDe jodenvervolging in foto'sDe Bourgondiërs - Bart Van LooWij zijn de Bickers - Simone van der Vlugtt Hooge Nest - Roxane van IperenVietnam - Max HastingsBoerhaave botanicus - Margreet WesselingHet gedroomde Noorden - Adwin de KluyverVet oud - Gouden EeuwDe zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: