Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

‘200 jaar Slag bij Waterloo’ met postzegel herdacht

1 minuut leestijd
Postzegel naar aanleiding van '200 jaar Slag van Waterloo' (PostNL)
Postzegel naar aanleiding van '200 jaar Slag van Waterloo' (PostNL)

Omdat het 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte tijdens de Slag bij Waterloo definitief werd verslagen, brengt PostNL een nieuw postzegelvel uit. Met de nieuwe zegels wil het bedrijf aandacht schenken aan de Nederlandse betrokkenheid bij de veldslag.

Op de postzegels is een afbeelding te vinden van de Prins van Oranje, de latere koning Willem II, die destijds ook meevocht.

De uitgifte van het nieuwe postzegelvel is een gezamenlijk initiatief van PostNL en het Belgische postbedrijf Bpost, beide postbedrijven geven een postzegelvel over dit onderwerp uit. Het ontwerp van de postzegels ‘200 jaar Slag van Waterloo’ is van Kris Maes voor België en Rina van Maanen voor Nederland.

De basis van de ontwerpen is identiek en bestaat uit een grote afbeelding van het slagveld en een portret van de hoofdrolspelers. PostNL en Bpost hebben voor een eigen invulling van het postzegelvel gekozen. Op beide postzegvellen komt het speciaal ontworpen logo voor de postzegels terug. Het logo heeft als basis de jaartallen van de herdenking, een portret van Napoleon en de tekst ‘Slag van Waterloo’ zoals die in België heet.

Ontwerpster Rina van Maanen over het ontwerp van de Belgische zegel:

“Op de achtergrond van het Nederlandse postzegelvel zie je het schilderij ‘De Prins van Oranje tijdens de slag bij Quatre Bras’ uit 1824 van J.W. Pieneman. Op de vijf identieke postzegels staat een portret van Prins van Oranje van Henri Philippoteaux”.

Boek: Onze slag bij Waterloo

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Een onafhankelijk online geschiedenismagazine, sinds 2008."

Meer informatie

Volg ons: