Week van de koloniale geschiedenis

25.000 euro voor oudste papieren treinkaartje

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is op zoek naar het oudste treinkaartje van ons land en is bereid er diep voor in de buidel te tasten. Wie een papieren kaartje uit 1839 aan het museum overhandigt kan een bedrag van 25.000 euro tegemoet zien.

Het Utrechtse museum staat in het teken van met name de Nederlandse spoorweggeschiedenis. Het eerste treinkaartje uit 1839 heeft het museum echter nog niet in de collectie. Het oudste kaartje dat het Spoorwegmuseum in bezit heeft, dateert uit 1840. Een boekbinder uit Haarlem vond een jaar geleden een rits kaartjes uit dat jaar in de kaft van een oud boek.

Treinkaartjes uit de begintijd van de spoorwegen zijn vooral zeldzaam omdat reizigers hun kaartje vroeger moesten inleveren als ze op de plaats van bestemming aangekomen waren.

In 1839 zijn er in totaal 77.000 treinkaartjes uitgegeven. Het Spoorwegmuseum hoopt dat tenminste één van die kaartjes bewaard is gebleven.

- advertentie -

Wie zich rijk waant omdat er een treinkaartje uit 1839 is gevonden, moet goed opletten. Bij verschillende jubilea, waaronder in 1939, zijn namelijk replica’s van het eerste treinkaartje uitgebracht. Het echte kaartje is van de replica te onderscheiden door een kartelrandje.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: