50.000 euro voor schoenen Marie Antoinette

De schoenen van Marie Antoinette
Bij een veiling in Parijs zijn dinsdag schoenen van de Franse koningin Marie Antoinette (1755-1793) geveild. De zijden schoenen brachten maar liefst 50.000 euro op.

Marie Antoinette was de vrouw van de Franse koning Lodewijk XVI en liet in 1793 tijdens de Franse Revolutie het leven onder de guillotine. Bij het Franse volk was ze niet erg geliefd. Veel Fransen waren niet te spreken over haar verkwistende levensstijl terwijl het land te kampen had met een grote financiële crisis. Samen met haar man legde ze een enorme verzameling kunst en meubilair aan.

De schoenen die geveild werden kreeg Marie Antoinette in 1775 van een lid van haar hof. Ze zijn vooral bijzonder omdat de vorstin ze gedragen zou hebben tijdens haar verblijf in de gevangenis. De groene zijden schoenen (maat 35,5) werden geveild bij veilinghuis Paris Druout en brachten dus 50.000 euro op. Het veilinghuis verwachtte vooraf dat de schoenen ongeveer tienduizend euro zouden opbrengen.

Lees ook: Marie Antoinette (1755-1793) – Koningin van Frankrijk
Boek: De Franse Revolutie

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: