/

50.000 euro voor schoenen Marie Antoinette

De schoenen van Marie Antoinette
Bij een veiling in Parijs zijn dinsdag schoenen van de Franse koningin Marie Antoinette (1755-1793) geveild. De zijden schoenen brachten maar liefst 50.000 euro op.

Marie Antoinette was de vrouw van de Franse koning Lodewijk XVI en liet in 1793 tijdens de Franse Revolutie het leven onder de guillotine. Bij het Franse volk was ze niet erg geliefd. Veel Fransen waren niet te spreken over haar verkwistende levensstijl terwijl het land te kampen had met een grote financiële crisis. Samen met haar man legde ze een enorme verzameling kunst en meubilair aan.

De schoenen die geveild werden kreeg Marie Antoinette in 1775 van een lid van haar hof. Ze zijn vooral bijzonder omdat de vorstin ze gedragen zou hebben tijdens haar verblijf in de gevangenis. De groene zijden schoenen (maat 35,5) werden geveild bij veilinghuis Paris Druout en brachten dus 50.000 euro op. Het veilinghuis verwachtte vooraf dat de schoenen ongeveer tienduizend euro zouden opbrengen.

Lees ook: Marie Antoinette (1755-1793) – Koningin van Frankrijk
Boek: De Franse Revolutie

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: