Acteur graaf Dracula en tovenaar Saruman overleden

Christopher Lee als Dracula, 1958
Christopher Lee als Dracula, 1958

Christopher Lee, de Engelse filmacteur die vooral bekend werd doordat hij in de huid kroop van graaf Dracula en Saruman, de kwade tovenaar uit Lord of the Rings, is afgelopen zondag op 93-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw heeft dat donderdag bekendgemaakt.


De acteur was vanaf de jaren veertig te zien in meer dan 250 films. Zijn doorbraak kwam eind jaren vijftig met zijn rol van graaf Dracula in de film ‘Dracula Has Risen From The Grave’.

In de loop van de decennia leerde het publiek Lee onder meer kennen als de boosaardige tovenaar Saruman in de Lord of the Rings-films, Bondschurk Francisco Scaramanga in The Man with the Golden Gun en jedi Count Dooku in de laatste Star Wars-trilogie.

Lee maakte overigens niet alleen naam als acteur. Hij was ook actief als zanger. Vorig jaar bracht hij nog een metal album uit: Metal Knight.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: