Dark
Light

Afgeplakte pagina’s uit dagboek Anne Frank leesbaar gemaakt

Auteur:
1 minuut leestijd
De zichtbaar gemaakt pagina's - Afb: Anne Frank Stichting
De zichtbaar gemaakt pagina's - Afb: Anne Frank Stichting

De Anne Frank Stichting heeft twee afgeplakte pagina’s uit het eerste, rood-geruite dagboek van Anne Frank met behulp van nieuwe technieken leesbaar gemaakt. Meer dan zeventig jaar na de publicatie van ‘Het Achterhuis’ is de tekst van de twee pagina’s, die Anne Frank op 28 september 1942 in haar dagboek schreef, voor het eerst openbaar gemaakt.

De ontsloten teksten worden meegenomen in het wetenschappelijk onderzoek dat de Anne Frank Stichting sinds 2010 samen met het Huygens ING verricht naar de dagboeken van Anne Frank en haar ontwikkeling als schrijfster.

Anne Frank was dertien jaar toen zij op 6 juli 1942 moest onderduiken. Gedurende de onderduik schreef ze in haar dagboek. Ze herlas haar dagboekaantekeningen, bracht verbeteringen aan en kraste woorden en zinnen door. In haar eerste, rood-geruite dagboek zijn twee hele pagina’s afgeplakt met bruin gompapier.

“Schunnige moppen”

Vermoedelijk wilde ze zelf niet dat de bladzijden ooit nog gelezen werden. Vanwege enkele doorhalingen vond Anne Frank dat de pagina’s “verknoeid” waren. Daarom schreef ze er maar enkele “schunnige moppen”. Op de rechter pagina schreef ze over seksualiteit en prostitutie. Beide pagina’s plakte ze later dus af.

De afgeplakte pagina - Afb: Anne Frank Stichting
De afgeplakte pagina – Afb: Anne Frank Stichting
Transcriptie (klik voor vergroting) - Afb Anne Frank Stichting
Transcriptie (klik voor vergroting) – Afb: Anne Frank Stichting

Ontcijferd

Tijdens een regulier onderzoek naar de conditie van de dagboeken van Anne Frank in 2016 werden ook de afgeplakte pagina’s gefotografeerd. Dankzij fotobewerkingstechnieken kon de tekst ontcijferd worden. De teksten die vandaag voor het eerst openbaar zijn gemaakt, staan niet op zichzelf. Ze maken volgens de Anne Frank Stichting deel uit van de dagboekaantekeningen waarmee Anne Frank op 12 juni 1942 begon.

Overzicht van Boeken over Anne Frank
Boek: Het Achterhuis – Anne Frank

×