GamesGames

Afgeplakte pagina’s uit dagboek Anne Frank leesbaar gemaakt

De Anne Frank Stichting heeft twee afgeplakte pagina’s uit het eerste, rood-geruite dagboek van Anne Frank met behulp van nieuwe technieken leesbaar gemaakt. Meer dan zeventig jaar na de publicatie van ‘Het Achterhuis’ is de tekst van de twee pagina’s, die Anne Frank op 28 september 1942 in haar dagboek schreef, voor het eerst openbaar gemaakt.

De ontsloten teksten worden meegenomen in het wetenschappelijk onderzoek dat de Anne Frank Stichting sinds 2010 samen met het Huygens ING verricht naar de dagboeken van Anne Frank en haar ontwikkeling als schrijfster.

Anne Frank was dertien jaar toen zij op 6 juli 1942 moest onderduiken. Gedurende de onderduik schreef ze in haar dagboek. Ze herlas haar dagboekaantekeningen, bracht verbeteringen aan en kraste woorden en zinnen door. In haar eerste, rood-geruite dagboek zijn twee hele pagina’s afgeplakt met bruin gompapier.

“Schunnige moppen”

Vermoedelijk wilde ze zelf niet dat de bladzijden ooit nog gelezen werden. Vanwege enkele doorhalingen vond Anne Frank dat de pagina’s “verknoeid” waren. Daarom schreef ze er maar enkele “schunnige moppen”. Op de rechter pagina schreef ze over seksualiteit en prostitutie. Beide pagina’s plakte ze later dus af.

- advertentie -
De afgeplakte pagina - Afb: Anne Frank Stichting
De afgeplakte pagina – Afb: Anne Frank Stichting
Transcriptie (klik voor vergroting) - Afb Anne Frank Stichting
Transcriptie (klik voor vergroting) – Afb: Anne Frank Stichting

Ontcijferd

Tijdens een regulier onderzoek naar de conditie van de dagboeken van Anne Frank in 2016 werden ook de afgeplakte pagina’s gefotografeerd. Dankzij fotobewerkingstechnieken kon de tekst ontcijferd worden. De teksten die vandaag voor het eerst openbaar zijn gemaakt, staan niet op zichzelf. Ze maken volgens de Anne Frank Stichting deel uit van de dagboekaantekeningen waarmee Anne Frank op 12 juni 1942 begon.

Overzicht van Boeken over Anne Frank
Boek: Het Achterhuis – Anne Frank


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Boer Braat, de man die de zomertijd haat

  Boer Braat, de man die de zomertijd haat

  Boer Braat van de Plattelandersbond was een kleine honderd jaar geleden de grootste tegenstander van de zomertijd. Maar liefst vijf keer diende hij in de Tweede Kamer een wetsvoorstel in … Lees verder »
 • Ridders van de lucht (1914-1918)

  Ridders van de lucht (1914-1918)

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd op kleine schaal gebruik gemaakt van vliegtuigen. Historicus Roelof van IJken onderzocht de herinneringen en beeldvorming met betrekking tot jachtvliegers tijdens de Eerste Wereldoorlog en … Lees verder »
 • De eerste loterijen

  De eerste loterijen

  Loterijen zijn al sinds de middeleeuwen populair. Een bekend rijmpje uit de middeleeuwen illustreert dat duidelijk: ‘Trecker, treckt mij wat, of ik geef u een schop op ‘t gat.’ Middeleeuwse … Lees verder »
 • De Greet Hofmans-affaire

  De Greet Hofmans-affaire

  De Greet Hofmans-affaire draaide om een gebedsgenezers die - tot onvrede van prins Bernhard - grote invloed had op koningin Juliana. Lees verder »
Meer tips ➱