Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

‘Alle brave kinderen zijn gaarne bij Hendrik’

Als een kleine jongen echt heel lief is en goed naar vader en moeder luistert dan wordt wel eens gezegd dat hij een “brave Hendrik” is. Deze uitdrukking is ontleend aan een boekje van de Nederlandse schrijver Nicolaas Anslijn (1777-1838).

- ad -

Brave Hendrik - Nicolaas Anslijn, 1810
Brave Hendrik – Nicolaas Anslijn
Deze auteur publiceerde in 1810 De Brave Hendrik, een leesboekje voor jonge kinderen. Het boekje werd zo’n groot succes dat een jaar later een nieuw boekje verscheen, dit keer over een goed luisterend meisje: Brave Maria.

De boekjes werden gepubliceerd in een tijd dat leesboekjes zelf ook nog behoorlijk braaf waren. De kindertjes moesten vooral een voorbeeld nemen aan de brave Hendrik en Maria. In de twintigste eeuw verschenen er steeds meer boekjes over kwajongens en kwameisjes. Een bekend voorbeeld is de Pietje Bell-reeks van Chris van Abkoude.

Stukje uit Brave Hendrik:

Kent gij Hendrik niet, die altijd zoo beleefd zijnen hoed afneemt als hij voorbij gaat?
Vele menschen noemen hem de brave Hendrik, omdat hij zoo gehoorzaam is, en omdat hij zich zoo vriendelijk jegens ieder gedraagt.
Hij doet nooit iemand kwaad.
Er zijn wel kinderen, die hem niet liefhebben.
Ja, maar dat zijn ook ondeugende kinderen.
Alle brave kinderen zijn gaarne bij Hendrik.
Kinderen, die met Hendrik omgaan, worden nog braver, want zij leeren van hem, hoe zij handelen moeten.

Tekst: dbnl.org


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • De bloedvlag: het heiligste relikwie van nazi-Duitsland

  De bloedvlag: het heiligste relikwie van nazi-Duitsland

  De Britse historicus Roger Moorhouse selecteerde voor het boek Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen voorwerpen die ieder iets bijzonders vertellen over de geschiedenis van Nazi-Duitsland. Van Eva Brauns lipstick tot camouflagekleding van de Waffen-SS en van een Tiger Tank …Lees bericht »
 • De verzwegen geschiedenis van Rosa Glaser

  De verzwegen geschiedenis van Rosa Glaser

  Tijdens een excursie naar Auschwitz ziet Paul Glaser in een vitrine een koffer met daarop zijn eigen achternaam. Deze gebeurtenis zorgt er uiteindelijk voor dat hij besluit een boek te schrijven over zijn tante Roosje en een geheime familiegeschiedenis. - …Lees bericht »
 • Memento mori: de catacombenheiligen

  Memento mori: de catacombenheiligen

  Tussen 1618 en 1648 waaide over Centraal-Europa de Dertigjarige Oorlog. Naast een derde van de bevolking van het Heilig Roomse Rijk sneuvelde ook veel religieus erfgoed in de Reformatie. Vele christelijke relikwieën in katholieke kloosters en kerken werden vernietigd door …Lees bericht »
 • Kletsmajoor – Waar komt dit woord vandaan?

  Kletsmajoor – Waar komt dit woord vandaan?

  Mensen die praten als Brugman zou je ook kletsmajoor kunnen noemen. Een kletsmajoor is bekend als koekjesnaam, maar wordt ook gebruikt voor mensen die niet kunnen stoppen met praten. Het woord wordt vooral in negatieve zin gebruikt voor iemand die …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereOnze jongens in Indië
- Jacob ZwaanBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las