Dark
Light

Uit het leven van Dik Trom, 1891

1 minuut leestijd

Uitgeverij Kluitman werd in 1864 opgericht door Pieter Kluitman. Tot de bekendste titels die door deze uitgever op de markt werden gebracht, behoren Afke’s tiental, Pietje Bell, Kruimeltje en natuurlijk Dik Trom.

“Het is een bijzonder kind, en dat is-ie”.

De eerste keer dat lezers deze rake typering van Dik Trom konden lezen, was in 1891. De illustraties van Johan Braakensiek werden vanaf de tweede druk aan Uit het leven van Dik Trom toegevoegd. Het populaire boek over de ondeugende dikke jongen is inmiddels meer dan honderd keer herdrukt. Cornelis Johannes Kieviet (1858-1931) schreef zelf vijf boeken over Dik Trom en Kieviets achterkleinzoon Ton van der Lee schreef onlangs twee boeken over de achterkleinzoon van de oorspronkelijke Dik Trom, die ook Dik Trom heet.

Het omslag van deze boeken biedt het vertrouwde aanzicht van Dik Trom achterstevoren op een rijdier: op het omslag van De nieuwe Dik Trom zit de jongen achterstevoren op een olifant en bij Dik Trom in Afrika is het een struisvogel. De film Dik Trom was in 2010 in de bioscoop te zien en in 2012 beleefde Dik Trom de musical zijn première.

Vorige topstukVolgende topstuk

Expositie Topstukken KB

Voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur was in 2014 een expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Uit het leven van Dik Trom, 1891. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

×