In dit boek voor kinderen vanaf acht jaar wordt de donkere kant van de geschiedenis met veel (duistere) humor verteld, aan de hand van hilarische illustraties.
Lui zijn is slecht voor kinderen! Dan worden ze stout en ondeugend en gaan ze kwade dingen doen. Lees maar hoe het luie Gijs verging...
De geschiedenis van Winnie de Poeh, het figuurtje uit het boek van A.A. Milne dat vernoemd werd naar een beer uit de Eerste Wereldoorlog.
Professor Kleinbrein neemt de jonge lezers mee op een interessant en leerzaam avontuur door de middeleeuwse riddercultuur.
Verhalen over één of meer vreedzame voetbalwedstrijden die destijds tussen de loopgraven van de beide strijdende kampen zouden hebben plaatsgevonden zijn volgens sommige historici omstreden maar berusten naar alle waarschijnlijkheid op een kern van waarheid.
“Het is een bijzonder kind, en dat is-ie”. De eerste keer dat lezers deze rake typering van Dik Trom konden lezen, was in 1891. De illustraties van Johan Braakensiek werden vanaf de tweede druk aan Uit het leven van Dik Trom toegevoegd.
Het archief dat het Letterkundig Museum in bezit heeft gekregen, gaat terug tot 1914 en bestaat uit veel documenten over de reeks en zijn makers.
De hoofdrollen in de serie worden vervuld door de jongens Arie Roos en Jan Prins en hun Amerikaanse vriend Bob Evers.
Schrijver Dirk Weber heeft de Thea Beckmanprijs van 2014 gewonnen. Hij krijgt de prijs voor zijn jeugdroman De goochelaar, de geit en ik.
Het literair archief van Arendsoog-auteurs Jan en Paul Nowee wordt voortaan beheerd door het Letterkundig Museum in Den Haag. Het museum heeft dat vrijdag bekendgemaakt.
Op of rond 2 april, de geboortedag van de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, wordt sinds 1967 de Internationale Kinderboekendag gevierd. Tijdens deze dag wordt de aandacht gevestigd op kinderboeken en worden kinderen gestimuleerd om (meer) te lezen. Historicus Max Dohle staat naar aanleiding van de Kinderboekendag stil bij het boekje Op en om het krabbelbaantje. Een van de mooiste
Als een kleine jongen echt heel lief is en goed naar vader en moeder luistert dan wordt wel eens gezegd dat hij een “brave Hendrik” is. Deze uitdrukking is ontleend aan een boekje van de Nederlandse schrijver Nicolaas Anslijn (1777-1838). Deze auteur publiceerde in 1810 De Brave Hendrik, een leesboekje voor jonge kinderen. Het boekje werd zo’n groot succes dat
Het boek De keerzijde van de keizer van Agave Kruijssen heeft de Thea Beckmanprijs 2013 gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijkse uitgereikt aan de auteur van het beste historische jeugdboek.
Bij uitgeverij House of Books verscheen onlangs Zomerwoud, een kinderboek van archeoloog Linda Dielemans. Het verhaal speelt zich af aan het eind van het mesolithicum, wanneer de eerste bandkeramiekers Nederland binnenkomen. Op Historiek publiceren we het eerste hoofdstuk: Zomerwoud – Linda Dielemans De vlammen van het vuur maakten wilde schaduwen op de gezichten en lijven van de dansende mensen. Ingewikkelde
Linda Dielemans is archeoloog bij de gemeente Utrecht. Onlangs verscheen haar eerste kinderboek: Zomerwoud. Dit boek speelt zich af aan het eind van het mesolithicum, wanneer de eerste bandkeramiekers Nederland binnenkomen. We stelden de auteur een aantal vragen: Merk je bij je werk als archeoloog bij de gemeente Utrecht dat kinderen geïnteresseerd zijn in archeologie? En zo ja wat vinden
Het is maandag precies 85 jaar geleden dat de Amerikaanse illustrator Maurice Sendak werd geboren. Google staat bij dat feit stil met een zogenaamde Doodle, een speciaal Google-logo. De Doodle is voor het grootste gedeelte gewijd aan het bekendste verhaal van Sendak: Max en de Maximonsters.
Annie M.G. Schmidt, schrijfster en dichteres. Geestelijk moeder van onder andere Jip en Janneke, het schaap met de vijf poten en Minoes.
Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn bereidt een tentoonstelling voor over de zogenaamde Gouden Boekjes. Deze geïllustreerde kinderboekenreeks met de bekende gouden rug bestaat dit jaar zestig jaar. De Gouden Boekjes worden sinds 1953 in Nederland uitgegeven en zijn in de loop der tijd uitgegroeid tot gewilde verzamelobjecten. Bekende titels zijn bijvoorbeeld “De vijf brandweermannetjes”, “Poes Pinkie” en
De zogenaamde Brownie Camera was de eerste eenvoudige handcamera die door iedereen gebruikt kon worden, zelfs door kinderen. Het toestel werd in 1900 ontwikkeld door Frank Brownell en Kodak.
In Frankrijk zijn twee losse bladeren gevonden van een kladversie van het beroemde boek Le Petit Prince van piloot en schrijver Antoine de Saint-Exupéry.
Het zogenaamde ‘schooltje van Dik Trom’ in het Noord-Hollandse Etersheim wordt alsnog een museum. Stadsherstel Amsterdam heeft het schooltje gekocht. Het koopcontract is vrijdag ondertekend. Kinderboekenheld Dik Trom werd in Etersheim, een dorpje tussen Hoorn en Volendam, ‘geboren’. Het eerste deel van de in totaal vijf boeken over het ondeugende, dikke kindje werd door Cornelis Johannes Kieviet (1858-1931) geschreven in