Dark
Light

‘Anker schip piraat Zwartbaard boven water gehaald’

1 minuut leestijd

Piraat Zwartbaard
Voor de kust van de Amerikaanse staat North Carolina is vrijdag het anker van een achttiende-eeuws schip gelicht. Het gaat volgens archeologen vermoedelijk om het anker van het vlaggenschip van de beroemde piraat Zwartbaard: de Queen Anne’s Revenge.

Piraat Zwartbaard, vermoedelijk geboren onder de naam Edward Teach (1680-1718), was in de achttiende eeuw een gevreesde zeerover. Langs de oostkust van Noord-Amerika kaapte hij verschillende schepen. Tijdens gevechten zou hij lonten tussen zijn baard hebben gestopt waardoor er om een rookwalm ontstond. Hierdoor kreeg hij de bijnaam Zwartbaard.

Het vlaggenschip van de beruchte piraat was de Queen Anne’s Revenge. Piraat Zwartbaard veroverde dit schip in november 1717 op de Fransen. Het schip, dat door de Fransen gebruikt werd voor het vervoer van slaven, heette toen de La Concorde. Zwartbaard veranderde die naam in Queen Anne’s Revenge.

Na een aantal succesvolle rooftochten liep Zwartbaard´s vlaggenschip in juni 1718 bij North Carolina op een zandbank. Vijf maanden nadat de piraat zijn schip verloren had kwam Zwartbaard bij een gevecht om het leven. De piraat werd hierna onthoofdHet boven water gehaalde anker – Foto: Still YouTube

en zijn lichaam werd overboord gegooid. Zijn hoofd werd vervolgens als trofee op de boeg gehangen.

De naam Zwartbaard spreekt nog altijd tot de verbeelding. De piraat speelt een belangrijke rol in de nieuwe Pirates of the Caribbean-film, die onlangs in première is gegaan.

In 1996 werd bij Nort Carolina een scheepswrak gevonden. Volgens verschillende archeologen zou het om het wrak van de Queen Anne’s Revenge gaan. Onomstotelijk bewezen is dit echter nog altijd niet. Inmiddels is ongeveer al wel een derde van het schip leeggehaald. Gezien de geschiedenis van de Queen Anne’s Revenge is het opvallend is dat geen van de tot nu toe boven water gehaalde spullen een Franse herkomst lijkt te hebben. Vrijdag is het anker van het schip boven water gehaald.

Of het echt het anker van de Queen Anne’s Revenge is, staat dus niet vast. Feit is dat het om een enorm scheepsanker gaat. Het anker is 3,3 meter lang en weegt meer dan duizend kilo. Het anker wordt overgebracht naar een museum in North Carolina.

×