Dark
Light

Antaeus – Reus uit de Griekse mythologie

Auteur:
1 minuut leestijd
Antaeus en Heracles in gevecht
Antaeus en Heracles in gevecht

Antaeus, ook wel Antaios, is een reus uit Libië die bekend is uit de Griekse mythologie. Hij speelt een rol in een van de verhalen over de held Herakles (Hercules).

De reus Antaeus was de zoon van de zeegod Poseidon en oermoeder Gaea, de personificatie van de aarde. Tijdens het tiende werk dat Herakles uitvoerde in opdracht van koning Eurystheus, reisde de held af naar Spanje waar hij de runderen van de reus Geryones moest stelen. Voor hij daar aankwam belandde Heracles echter eerst in Libië waar hij op de legendarische reus Antaeus stuitte. Die had de gewoonte om vreemdelingen die zijn pad kruisten allemaal uit te dagen voor een worstelgevecht. Zolang hij met zijn voeten de grond raakte, ontving hij van zijn moeder Gaea namelijk steeds nieuwe kracht, zodat hij bijkans onoverwinnelijk was. Dit wordt onder meer beschreven door de Romeinse dichter Ovidius.

Ook Heracles ging het gevecht met Antaeus aan en merkte hoe sterk de reus was. Na enige tijd ontdekte de held echter dat de kracht van Antaeus afnam als hij de aarde niet raakte en dus geen contact meer met zijn moeder had. Heracles tilde de reus daarom op en drukte hem vervolgens dood. Deze gebeurtenissen is in de loop der tijd door veel beeldhouwers en schilders vastgelegd.

Heracles tilt de reus Antaeus op - Francisco de Zurbarán
Heracles tilt de reus Antaeus op – Francisco de Zurbarán

Overzicht van boeken over de (Griekse) mythologie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×