/

De twaalf Olympische goden en de berg Olympus

De Olympus, de hoogste berg van Griekenland
De Olympus, de hoogste berg van Griekenland

De Olympus is met 2917 meter de hoogste berg van Griekenland. In de Griekse mythologie komt de berg veelvuldig voor. De berg wordt namelijk bewoond door de twaalf Olympische goden, de Olympiërs.

De twaalf Olympische goden, in het Grieks dodekatheon genoemd, zijn de belangrijkste goden en godinnen uit de Griekse mythologie. Volgens de oude Grieken woonden ze op de berg Olympus, iets ten zuidwesten van de stad Thessaloniki. Volgens de dichter Hesiodos waren deze goden afstammelingen van Cronus en Rhea. De twaalf Olympische goden zijn:

 1. Beeld van Zeus (Heraklion Museum - cc)
  Beeld van Zeus (Heraklion Museum – cc)
  Zeus
 2. Hera
 3. Poseidon
 4. Demeter
 5. Hermes
 6. Athena
 7. Ares
 8. Aphrodite
 9. Apollo
 10. Artemis
 11. Hephaistos
 12. Hestia

De Griekse dichter Homerus noemde de berg Olympus het ‘Huis van de goden’. In veel van de mythologische verhalen speelt de berg een belangrijke rol.

Bekijk meer over:

Begrippen, Griekse mythologie

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: