Dark
Light

Archief kunsthandel Goudstikker online beschikbaar

Auteur:
1 minuut leestijd
Jacques Goudstikker (RKD)
Jacques Goudstikker (RKD)

Met de lancering van de nieuwe database RKDarchives worden verzoeken voor digitalisering van archiefstukken (scanning on demand) met een druk op de knop in gang gezet. Het Archief Kunsthandel Goudstikker is één van de archieven waarvan de volledige inventaris inclusief honderden scans via RKDarchives online toegankelijk is.

Het gedigitaliseerde Goudstikker-Miedl archief omvat ruim 1500 inventariskaarten van de op 14 september 1940 door de bankier Alois Miedl opgerichte Kunsthandel, voorheen J. Goudstikker. De inventariskaarten Goudstikker-Miedl behoren tot de meest gebruikte bronnen voor het onderzoek naar in de oorlog verdwenen kunstwerken uit Joods bezit en vormen zeer regelmatig de belangrijkste bewijsstukken bij restitutiezaken.

Hermann Göring

Nadat Jacques Goudstikker, de eigenaar van de oorspronkelijke kunsthandel Goudstikker, op 14 mei 1940 met zijn gezin naar Engeland was gevlucht en tijdens de vlucht was omgekomen, werd het grootste deel van de handelsvoorraad van de firma verkocht aan Hermann Göring. Het bedrijfspand, een deel van de eigendommen en de firmanaam werden aan Miedl verkocht. Miedl nam vervolgens van Göring die schilderijen uit de handelsvoorraad over waarin hij niet geïnteresseerd was. Het kaartsysteem omvat daardoor zowel schilderijen en andere kunstwerken die afkomstig waren van de oude kunsthandel Goudstikker als objecten die gedurende de oorlogsjaren door Alois Miedl van anderen werden verworven. Het archief Goudstikker is hier te vinden.

×