Voordat de boekdrukkunst zich halverwege de vijftiende eeuw over heel Europa verspreidde, moest elk boek apart met de hand worden gemaakt.
In de collectie van het Georgisch Nationaal Museum is een schilderij van de Friese schilder Petrus Schotanus ontdekt. Eerder werd het schilderij Gezicht op een stad als ‘anoniem’ omschreven, maar door onderzoek bij het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis kon het worden toegeschreven aan Schotanus. Het gaat om een zeventiende-eeuws landschap met een aantal kerken en andere gebouwen.
Dankzij speurwerk door een conservator van het RKD heeft Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Rhenen op een Utrechtse veiling een tot nu onbekend schilderij van de Nijmeegse kunstenaar Johannes Franciscus Christ (1790-1845) weten aan te kopen.
Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis heeft op een Parijse veiling achttien onbekende brieven en briefkaarten van Piet Mondriaan verworven. Het gaat om brieven aan de Remonstrantse predikant en verzamelaar Hendrik van Assendelft en om brieven aan een Amerikaans kunstenaarsechtpaar.
“Nadat België zich had afgescheiden van Nederland, was de behoefte in beide landen om de afzonderlijke geschiedenis te profileren groot. Men zocht naar eigen helden. Zo werd in België een standbeeld voor hún grote kunstenaar Peter Paul Rubens opgericht. In Nederland werd geopperd om voor onze Rembrandt hetzelfde te doen. "
In Duitsland zijn schilderijen van Rembrandt blootgesteld aan radioactieve straling om verschillende elementen in de verflagen zichtbaar te maken.
The Rembrandt Database is een Engelstalige website waarop musea en onderzoeksinstellingen uit binnen- en buitenland informatie en onderzoeksmateriaal over Rembrandt-schilderijen delen.
Op het schilderij is een beroemd gebouw uit Amersfoort te zien waarvan geen andere beelden bekend zijn.
De inventariskaarten Goudstikker-Miedl behoren tot de meest gebruikte bronnen voor het onderzoek naar in de oorlog verdwenen kunstwerken uit Joods bezit.
Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) heeft de hand weten te leggen op het archief van de bekende Belgische schilder-restaurateur Jef Van der Veken (1872-1964). Helemaal compleet is het archief echter niet. Om het resterende deel te bemachtigen heeft het RKD een crowdfundingactie opgezet.
Het RKD – Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis – heeft een uniek en nagenoeg compleet archief van Kees van Dongen (1877-1968) te verwerven.
Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD), een kenniscentrum voor de bestudering van de Nederlandse kunst, ontvangt deze week een verzameling boeken over het leven en werk van kunstenaar Piet Mondriaan.
Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) en het Mauritshuis lanceren volgende week een internationale onderzoekswebsite over de schilderijen van Rembrandt van Rijn.
Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) heeft een niet eerder gepubliceerd deel van het archief van kunstenaar Piet Mondriaan verworven. De rijksdienst heeft dat donderdag bekendgemaakt.