Meer roofkunst WOII terug naar rechthebbenden

Als het niet lukt om de oorspronkelijke eigenaren of erfgenamen te vinden van kunstwerken die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geroofd, worden de cultuurgoederen die in bezit zijn van de Nederlandse Staat voortaan teruggegeven aan de Joodse gemeenschap.

Meissen-servies moet terug naar erven Joodse eigenaar

De Restitutiecommissie, die claims op naziroofkunst beoordeelt, heeft de regering geadviseerd veertien delen uit een historisch Meissen-servies terug te geven aan de erfgenamen van de oorspronkelijke Duitse eigenaar Herbert Gutmann.

Internationaal symposium over nazi-roofkunst in Vredespaleis

In het Vredespaleis in Den Haag wordt eind november een internationaal symposium gehouden over nazi-roofkunst. Het symposium wordt georganiseerd naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de Restitutiecommissie, een onafhankelijke commissie die adviseert over claims op nazi-roofkunst.

Restitutiecommissie: geef 17de-eeuwse kist terug

Een zeventiende-eeuwse kist uit de Rijkscollectie moet worden teruggegeven aan de een erfgenaam van de voormalige eigenaar. Dat oordeelt de Restitutiecommissie die het ministerie van OCW adviseert over claims op kunst die de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog roofden.

Rijksmusea moeten geroofde kunst afstaan

Het Rijksmuseum in Amsterdam en Museum Catharijneconvent in Utrecht moeten een kunstwerk afstaan aan de erfgenamen van de voormalige Joodse eigenaren. Dat is het gevolg van een advies van de Restitutiecommissie dat door staatssecretaris Zijlstra van Cultuur is overgenomen.