Archieven op zoek naar mooiste archiefstukken

Stuk van het Jaar
Nederlandse archiefinstellingen gaan op zoek naar het mooiste archiefstuk uit de Nederlandse collecties. De verkiezing van het zogenaamde Stuk van het Jaar moet het Nederlandse publiek een beeld geven van de interessante en bijzondere archiefstukken die zich in de Nederlandse archiefinstellingen bevinden.

In aanloop naar de landelijke verkiezingen tijdens de Maand van de Geschiedenis organiseren regionale en stedelijke archiefinstellingen onder hun eigen publiek voorverkiezingen.


Elk archief vult de voorverkiezing op zijn eigen manier in. Eind augustus sturen de deelnemende archiefinstelling het winnende archiefstuk, het stuk met de meeste stemmen, door naar de landelijke verkiezing.

- advertentie -

Stuk van het jaar

Vanaf 1 oktober 2013, zijn deze topstukken te bekijken via de website www.onsdna.nl/stukvanhetjaar. Gedurende de geschiedenismaand kan het publiek vervolgens stemmen op deze archiefstukken. Aan het eind van de Maand van de Geschiedenis wordt de winnaar, het Stuk van het jaar, bekendgemaakt.

Aan de verkiezing doen een groot aantal archieven mee waaronder het Brabants Historisch Informatie Centrum, het Gelders Archief, Beeld en Geluid, Zeeuws Archief, Historisch Centrum Leeuwarden en het Haags Gemeentearchief. Een volledige lijst van deelnemende instellingen is hier te vinden (pdf).

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: