Archieven op zoek naar mooiste archiefstukken

Stuk van het Jaar
Nederlandse archiefinstellingen gaan op zoek naar het mooiste archiefstuk uit de Nederlandse collecties. De verkiezing van het zogenaamde Stuk van het Jaar moet het Nederlandse publiek een beeld geven van de interessante en bijzondere archiefstukken die zich in de Nederlandse archiefinstellingen bevinden.

In aanloop naar de landelijke verkiezingen tijdens de Maand van de Geschiedenis organiseren regionale en stedelijke archiefinstellingen onder hun eigen publiek voorverkiezingen.


Elk archief vult de voorverkiezing op zijn eigen manier in. Eind augustus sturen de deelnemende archiefinstelling het winnende archiefstuk, het stuk met de meeste stemmen, door naar de landelijke verkiezing.

- advertentie -

Stuk van het jaar

Vanaf 1 oktober 2013, zijn deze topstukken te bekijken via de website www.onsdna.nl/stukvanhetjaar. Gedurende de geschiedenismaand kan het publiek vervolgens stemmen op deze archiefstukken. Aan het eind van de Maand van de Geschiedenis wordt de winnaar, het Stuk van het jaar, bekendgemaakt.

Aan de verkiezing doen een groot aantal archieven mee waaronder het Brabants Historisch Informatie Centrum, het Gelders Archief, Beeld en Geluid, Zeeuws Archief, Historisch Centrum Leeuwarden en het Haags Gemeentearchief. Een volledige lijst van deelnemende instellingen is hier te vinden (pdf).

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: