Het slavenschip d’ Eenigheid, dat tussen 1 oktober 1761 en 15 februari 1763 onderweg was voor een ‘driehoeksreis’, om 326 slaven te kopen in Afrika en er 293 te verkopen in Nederlands Guyana – 33 overleefden de overtocht niet — dreigde op de thuisreis door een storm te stranden op de Engelse kust.
Op uitnodiging van de voorzitter van de Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties presenteert het Zeeuws Archief uit Middelburg vrijdag in Genève zijn project over de slavenreis van het schip de Eenigheid (1761-1763).
In 2013, toen het 150 jaar geleden was dat in Nederland de slavernij werd afgeschaft, nam het Zeeuws Archief het initiatief om een originele slavenreis gedetailleerd weer te geven.
Aapje Torpedo was een mascotte van zeesoldaten van het Marinekorps Flandern, onderdeel van de Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918).
De 19e augustus 1762 was op het slavenschip d’ Eenigheid een gedenkwaardige dag. Op twee veilingen en ‘uit de hand’ werden 142 slaven verkocht. Er waren toen ‘nog maar’ 144 slaven aan boord. Eén vrouslaaf, die al een week ernstig ziek was, overleed op deze verder zo succesvolle dag.
Het slavernijverleden van de MCC wordt door Paesie allerminst verzwegen, maar hij wil ook graag duidelijk maken dat het om een veel veelzijdiger geschiedenis gaat. De Commercie Compagnie van Middelburg, zoals het bedrijf oorspronkelijk heette, begon toen enkele vermogende kooplieden uit Middelburg met een plan kwamen tot ‘aanqueek der koophandel ende zeevaard’, omdat de Zeeuwse bedrijvigheid tijdens de Spaanse Successieoorlog
Met het oog op de slavernijherdenking nam het Zeeuws Archief vorig jaar het initiatief om de gang van zaken tijdens zo’n slavenreis duidelijk te maken door zo’n slavenreis intensief te gaan volgen op internet.
Op 8 mei 1762 (252 jaar geleden) is het Zeeuwse slavenschip d’Eenigheid naar Amerika vertrokken. Op 9 december 1761 werd bij Liberia de eerste slaaf gekocht, die in de 150 dagen die volgden gezelschap kreeg van 326 anderen. Maar zeven van hen verdwenen, verdronken of stierven en bij het vertrek vanaf de kust van Ghana waren er nog 319 slaven
Het Zeeuws Archief heeft een driedimensionale tekening laten maken aan de hand van gegevens uit de archiefstukken en uit andere bronnen. Daarop is te zien dat de beschikbare ruimte voor de gevangen Afrikanen ongelofelijk klein was. Uitleg (afbeelding boven): a. kajuit en hut van kapitein, b. verblijven officieren, c. kombuis bemanning, d. kuildek, waar de slaven werden opgeborgen, e. kombuis
Op 24 december 1761 was het slavenschip d’ Eenigheid 85 dagen onderweg. Op 1 oktober was het schip vertrokken naar Afrika, waar slaven zouden worden gekocht die in Zuid-Amerika weer moesten worden verhandeld. Dat is nu 252 jaar geleden. Het Zeeuws Archief maakt het mogelijk om de hele reis van dag tot dag te volgen.
Het slavenschip d’Eenigheid heeft op 9 december 1761, precies 252 jaar geleden, zijn eerste slaaf gekocht. Dat gebeurde voor de kust van Liberia (Afrika), in de buurt van Cleijn Muserade; het huidige Robersport.
Op 1 oktober 1761, 252 jaar geleden, vertrok het zeilschip d’Eenigheid van Fort Rammekens bij Vlissingen voor een ‘driehoeksreis’. Eerst naar de kust van West-Afrika. De handelsgoederen aan boord zouden daar worden geruild voor slaven, die via de Atlantische Oceaan naar Guyana moesten worden vervoerd om er verkocht te worden. Daarna zou, met specerijen en rijke buit, weer koers worden
Nederlandse archiefinstellingen gaan op zoek naar het mooiste archiefstuk uit de Nederlandse collecties. De verkiezing van het zogenaamde Stuk van het Jaar moet het Nederlandse publiek een beeld geven van de interessante en bijzondere archiefstukken die zich in de Nederlandse archiefinstellingen bevinden. In aanloop naar de landelijke verkiezingen tijdens de Maand van de Geschiedenis organiseren regionale en stedelijke archiefinstellingen onder
Niet Duitse bombardementen, maar Franse beschietingen veroorzaakten de vernietiging van de stadskern van Middelburg op 17 mei 1940. Dat is de opmerkelijke conclusie die Ton Goossens doet in zijn boek “Gestold Verleden” dat deze maand gepubliceerd wordt. Terwijl het grootste deel van Nederland op 15 mei 1940 capituleerde werd er in Zeeland nog doorgevochten tot 17 mei. Franse troepen steunden
Nederlandse en Australische wetenschappers gaan het wrak van het VOC-schip Zuytdorp onderzoeken. Het schip zonk begin achttiende eeuw voor de kust van West-Australië.
In Middelburg wordt vandaag het bombardement herdacht dat zeventig jaar geleden de binnenstad van de Zeeuwse stad vrijwel volledig verwoestte.
De integratie van Molukkers ging het snelst in Zeeland. Dat concluderen historici Henk Smeets en Corzas Nanuruw in hun onderzoek dat vandaag wordt gepresenteerd.
De stad Middelburg zal volgend jaar uitgebreid stilstaan bij het Duitse bombardement dat de stad in 1940 trof. De grote herdenking wordt georganiseerd door het Zeeuws Archief en de gemeente Middelburg.