Architectuur van het vernieuwde Mauritshuis

Zaterdag opent het vernieuwde Mauritshuis de deuren voor het publiek. Het museum in het hart van Den Haag is in oppervlakte bijna verdubbeld dankzij een ondergrondse uitbreiding naar een gebouw aan de overkant van de straat. Architect Hans van Heeswijk tekende voor de ondergrondse uitbreiding.

Het Mauritshuis is ondergrond verbonden naar een gebouw aan de overkant van de straat, het hoekpand van de Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte. In dit pand is niet alleen een tweede tentoonstellingsruimte te vinden. Het herbergt ook een kunstwerkplaats, evenementenzaal, bibliotheek, brasserie en museumshop.

Het historische Mauritshuis is met de nieuwe vleugel verbonden middels een onderdoorgang waarin ook de foyer te vinden is. Hans van Heeswijk Architecten:

“Daglichttoetreding tot het ondergrondse plein was het centrale thema van het ontwerp. De ruimtelijke verassing is de royale hoeveelheid daglicht die van alle kanten binnenstroomt. Op het voorplein zijn aan de straatzijde beloopbare glazen panelen gelegd, die veel daglicht brengen in de entreehal. Aan de andere zijde, aan een uitloper van de Hofvijver, is een ruime vide gemaakt waar de bezoeker via een glazen ronde lift of een trap naar beneden kan afdalen.”

De lift is volgens de architect uniek omdat deze in zijn geheel uit glas is opgebouw, ook daar waar liftschacht en cabine langs glazen stabilisatievinnen schuiven.

- advertentie -

De monumentale voordeur van het Mauritshuis is alleen in gebruik tijdens bijzondere ontvangsten of om grote schilderijen naar buiten te krijgen omdat de rest van het voormalig stadspaleis geklimatiseerde ruimte is.

Bekijk hieronder een aantal foto’s van het vernieuwde Mauritshuis. Bij uitgeverij nai verschijnt een boek over de architectuur van het vernieuwde museum.

Lees ook: Acht topstukken uit het Mauritshuis
…en ‘Het Meisje’ en het Mauritshuis zijn terug

Glazen lift bij het Mauritshuis, met daarachter het Binnenhof (Hans van Heeswijk Architecten)
Glazen lift bij het Mauritshuis, met daarachter het Binnenhof (Hans van Heeswijk Architecten)
Hans van Heeswijk Architecten
Hans van Heeswijk Architecten
Hans van Heeswijk Architecten
Hans van Heeswijk Architecten
Hans van Heeswijk Architecten
Hans van Heeswijk Architecten
Hans van Heeswijk Architecten
Hans van Heeswijk Architecten
Hans van Heeswijk Architecten
Hans van Heeswijk Architecten
Hans van Heeswijk Architecten
Hans van Heeswijk Architecten
Hans van Heeswijk Architecten
Hans van Heeswijk Architecten
Hans van Heeswijk Architecten
Hans van Heeswijk Architecten
Hans van Heeswijk Architecten
Hans van Heeswijk Architecten

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier