Artis ontvangt portret oprichter G.F. Westerman

Portret dat Schwartze van Westerman maakte
Artis heeft onlangs een schilderij ontvangen dat de beroemde negentiende-eeuwse society-schilderes Thérèse Schwartze in 1879 maakte van de eerste directeur van de dierentuin: Gerardus Frederik Westerman (1807-1890).

Het portret is voortaan te bewonderen in de Artis Bibliotheek. Natura Artis Magistra heeft dit portret middels een schenking ontvangen van de nazaten van de oud-directeur en oprichter van Artis.

Gerardus Frederik Westerman was de belangrijkste oprichter van Artis (1838). Tot aan zijn dood bleef hij directeur. In die periode groeide Artis uit van een kleine sociëteit in de Plantage tot een vorstelijke dierentuin.

- advertentie -

Het portret dat Schwartze van Westerman maakte is speciaal omdat niet enkel de oud-directeur zelf is geportretteerd,maar ook de antilopen van Artis die toentertijd in de stallen onder de Artis Bibliotheek leefden.

De bibliotheek van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra, de huidige Artis Bibliotheek, werd in 1838 gesticht. Deze bibliotheek werd ondergebracht in een door architect G.B. Salm ontworpen gebouw (1868) aan de Plantage Middenlaan, dat samen met het 19e-eeuwse bibliotheekinterieur op de rijksmonumentenlijst staat. De opbouw en verdere uitbreiding van de collectie is vooral het werk geweest van Westerman.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: