Week van de koloniale geschiedenis

Het reetje van koningin Juliana

Het reetje van Juliana - Han van Meegeren (meegeren.net).jpg
Het reetje van Juliana – Han van Meegeren (meegeren.net).jpg
Toen meestervervalser Han van Meegeren ooit gevraagd werd een tekening te maken van een speelhertje van koningin Juliana, maakte hij de tekening die hiernaast te zien is. Het werkje werd zeer populair. Reproducties ervan belandden in een enorm aantal woonkamers. De tekening werd bekend als ‘Het hertje van Juliana’.

Biologisch gezien is dat echter onjuist. Het gaat hier niet om een hertje maar om een reetje. Eigenlijk zou dus gesproken moeten worden van “Het reetje van Juliana”. Omdat velen dat echter niet erg netjes vonden klikken werd van het reetje gemakshalve maar een hertje gemaakt.

Han van Meegeren maakte de tekening in 1921 in tien minuten toen hij nog tekenleraar was op een academie voor freules in Den Haag. Het speelgoedhertje (-reetje) was door een lakei van Paleis Noordeinde naar het atelier van de academie gebracht. De freules vonden het echter maar lastig om het diertje na te tekenen en daarom vroegen ze Van Meegeren om het eens voor te doen. In tien minuten was de meester klaar.

Van Meegeren is vooral de geschiedenisboeken ingegaan als de man die erin slaagde een valse Vermeer voor een enorm bedrag voor echt te verkopen. Het schilderij van zijn hand maakt nog altijd onderdeel uit van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. De meestervervalser had tijdens de Tweede Wereldoorlog zelfs hoge nazi’s zoals Hermann Göring als klant.

- advertentie -

Lees ook: Han van Meegeren, meestervervalser

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: