////

Het reetje van koningin Juliana

Het reetje van Juliana - Han van Meegeren (meegeren.net).jpg
Het reetje van Juliana - Han van Meegeren (meegeren.net).jpg

Het reetje van Juliana - Han van Meegeren (meegeren.net).jpg
Het reetje van Juliana – Han van Meegeren (meegeren.net).jpg
Toen meestervervalser Han van Meegeren ooit gevraagd werd een tekening te maken van een speelhertje van koningin Juliana, maakte hij de tekening die hiernaast te zien is. Het werkje werd zeer populair. Reproducties ervan belandden in een enorm aantal woonkamers. De tekening werd bekend als ‘Het hertje van Juliana’.

Biologisch gezien is dat echter onjuist. Het gaat hier niet om een hertje maar om een reetje. Eigenlijk zou dus gesproken moeten worden van “Het reetje van Juliana”. Omdat velen dat echter niet erg netjes vonden klikken werd van het reetje gemakshalve maar een hertje gemaakt.

Han van Meegeren maakte de tekening in 1921 in tien minuten toen hij nog tekenleraar was op een academie voor freules in Den Haag. Het speelgoedhertje (-reetje) was door een lakei van Paleis Noordeinde naar het atelier van de academie gebracht. De freules vonden het echter maar lastig om het diertje na te tekenen en daarom vroegen ze Van Meegeren om het eens voor te doen. In tien minuten was de meester klaar.

Van Meegeren is vooral de geschiedenisboeken ingegaan als de man die erin slaagde een valse Vermeer voor een enorm bedrag voor echt te verkopen. Het schilderij van zijn hand maakt nog altijd onderdeel uit van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. De meestervervalser had tijdens de Tweede Wereldoorlog zelfs hoge nazi’s zoals Hermann Göring als klant.

Lees ook: Han van Meegeren, meestervervalser

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: