Week van de koloniale geschiedenis

Augusta Chiwy, verpleegster van ‘Band of Brothers’

Het levensverhaal van een Belgisch-Congolese verpleegster die tijdens het Ardennenoffensief van 1944-45 talloze soldaten verzorgde en daarbij bijna het leven verloor is onlangs opgetekend door de Britse historicus Martin King.

Augusta Chiwy
In het deze maand uitgebrachte boek De vergeten verpleegster wordt het levensverhaal verteld van Augusta Chiwy, een zwarte vrouw die tijdens het Ardennenoffensief van de Tweede Wereldoorlog talloze Amerikaanse soldaten verzorgde in Bastogne – en daarbij bijna het leven verloor. Haar daden worden heel kort vermeld in het boek Band of Brothers van Stephen Ambrose, dat later verfilmd werd. Heel bekend zijn haar daden echter niet.

De Britse historicus Martin King hoorde enkele enkele jaren geleden toevallig over haar tijdens een onderzoek naar het Ardennenoffensief. Haar bijzondere rol tijdens de oorlog fascineerde hem:

“Mijn zoektocht naar de verpleegster ontpopte zich tot een ontdekkingsreis. Hoe meer ik over haar te weten kwam, des te meer ik wilde weten.”

En nu is er dus een boek over deze onbekende verpleegster. King maakte een historische reconstructie van de heldendaden van Augusta Chiwy. Volgens de uitgever gaat het om een “spannend docudrama, gebaseerd op historische feiten” en een “aangrijpend verhaal van moed en doorzettingsvermogen”.

- advertentie -

Martin King is historicus en specialiseerde zich in militaire geschiedenis. Eerder schreef hij Voices of the Bulge, over de ervaringen van veteranen die vochten tijdens het Ardennenoffensief.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: