Dark
Light

‘Auschwitz-overlevende’ verzon zijn hele verhaal

Auteur:
1 minuut leestijd
Joseph Hirt (Videostill WGAL.com)
Joseph Hirt (Videostill WGAL.com)

De Amerikaan Joseph Hirt gaf jarenlang spreekbeurten over zijn tijd in Auschwitz. Recent werd echter duidelijk dat de man alles heeft verzonnen. Joseph Hirt zat nooit gevangen in Auschwitz.

Toegangspoort van Auschwitz - cc
Toegangspoort van Auschwitz – cc
De momenteel 91-jarige Amerikaan beweerde altijd dat hij tijdens de oorlog met zijn ouders uit Polen vluchtte en gearresteerd werd door de nazi’s. Hierna zou hij naar Auschwitz zijn gedeporteerd, waar hij de beruchte nazi-arts Joseph Mengele ontmoette. Later wist hij uit het kamp te ontsnappen door onder een hek met schrikdraad door te kruipen. Dat beweerde Hirt althans jarenlang.

Hirt, die tevens beweerde Adolf Hitler te hebben gezien tijdens de Olympische Spelen van 1936, gaf na de oorlog veel spreekbeurten over zijn oorlogservaringen. Een geschiedenisleraar uit New York die het verhaal hoorde, twijfelde echter aan zijn verhaal en ging op onderzoek uit. De leraar ontdekte al snel dat Joseph Mengele helemaal niet in Auschwitz was in de tijd dat Hirt beweerde er gevangen te hebben gezeten. Ook vond hij de naam van de Amerikaan niet op de openbare slachtofferlijsten. En bewijs van de ontsnapping werd ook niet gevonden.

Excuses

Joseph Hirt heeft het boetekleed inmiddels aangetrokken. Hij erkent het hele verhaal te hebben verzonnen. Naar eigen zeggen deed hij dat omdat hij de herinneringen aan de verschrikkingen van de Holocaust levend wilde houden.

In een brief die hij naar een lokale krant stuurde, erkent hij te hebben gelogen:

“Ik bied vandaag publiekelijk mijn excuses aan voor de pijn die ik anderen heb bezorgd door te vertellen dat ik het leven in Auschwitz heb ervaren. Ik was daar geen gevangene.”

Hirt verklaarde verder dat hij het erg vindt dat Auschwitz vandaag de dag een soort toeristische trekpleister is. Ook stoort hij zich aan het feit dat sommige toeristen de verhalen over de Holocaust afdoen als propaganda. Hij ziet naar eigen zeggen nu echter wel in dat hij met zijn actie de waarheid juist bezoedeld heeft.

“Wat ik deed, was fout. Ik vraag om vergeving.”

Artikelen over Auschwitz
Boek: Auschwitz – Eindstation van de dood

Joseph Hirt vertelt over zijn oorlogservaringen:

×