Dark
Light

Baard Toetanchamon onder handen genomen

1 minuut leestijd
Dodenmasker van Toetanchamon - cc
Dodenmasker van Toetanchamon - cc

Begin dit jaar werd duidelijk dat de baard van het wereldberoemde dodenmasker van Toetanchamon was afgebroken en dat deze vervolgens in het geheim bleek te zijn vastgezet met lijm die daar helemaal niet geschikt voor was. Dit weekend is de restauratie van het masker gestart.

Toetanchamon, dodenmasker
Toetanchamon, dodenmasker
De ophef was begin dit jaar groot toen drie anonieme restauratoren van het Egyptisch Museum aan de media lieten weten dat de baard van Toetanchamon was afgebroken en dat bij de ‘reparatie’ schade was aangericht. Tussen de kin van Toetanchamon en de baard was ook een flinke laag lijm te zien. Bovendien bleek een klodder lijm die tijdens de provisorische herstelwerkzaamheden op het masker terecht was gekomen, met een spatel te zijn verwijderd waardoor krassen waren ontstaan.

De restauratoren spraken van een onherstelbare schade. Laten meldde een specialist op een persconferentie van het Egyptische ministerie van Oudheden dat de lijm wel degelijk verwijderd kon worden.

Afgelopen weekend is een begin gemaakt met de restauratie. De afgelopen maanden was het masker van de farao nog gewoon in het museum in Caïro te bewonderen. De herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd in een ander, afgesloten deel van het museum. Hoelang de operatie duurt is niet duidelijk.

Het dodenmasker van Toetanchamon is een van de beroemdste objecten die egyptoloog Howard Carter in 1922 in de tombe van de farao vond.

×