Week van de koloniale geschiedenis

Beeld biddende Hitler in voormalig getto zorgt voor ophef

In Polen, maar ook daarbuiten, is ophef ontstaan over een beeld van een biddende Adolf Hitler. Het beeld is geplaatst in het voormalige Joodse getto van Warschau.

Het beeld van de biddende Hitler – Still YouTube
Het beeld van kunstenaar Maurizio Cattelan is sinds half november in de stad te vinden. Voorbijgangers krijgen het beeld niet zomaar voorgeschoteld. het is alleen te zien via een kijkgat in de deur van een vervallen gebouw. Het beeld, getiteld Him, laat een knielende Hitler zien in een grijs pak en het lichaam van een kind. Het beeld maakt onderdeel uit van een tentoonstelling van Cattelan in het museum voor hedendaagse kunst in de Poolse hoofdstad.

Op het beeld wordt wisselend gereageerd. Het Simon Wiesenthal Centrum spreekt van een “nutteloze provocatie” en een belediging van de slachtoffers van de Jodenvervolging.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in het getto van Warschau ongeveer een half miljoen Joden gevangen gehouden. De meesten van hen werden afgevoerd naar concentratiekampen.

- advertentie -

Overzicht van boeken over Adolf Hitler

Video van Jewish News One over het beeld van Hitler:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: