Dark
Light

Beeld biddende Hitler in voormalig getto zorgt voor ophef

Auteur:
1 minuut leestijd

In Polen, maar ook daarbuiten, is ophef ontstaan over een beeld van een biddende Adolf Hitler. Het beeld is geplaatst in het voormalige Joodse getto van Warschau.

Het beeld van de biddende Hitler (CC BY-SA 3.0 - Maciej Szczepańczyk - wiki)
Het beeld van de biddende Hitler (CC BY-SA 3.0 – Maciej SzczepaÅ„czyk – wiki)
Het beeld van kunstenaar Maurizio Cattelan is sinds half november in de stad te vinden. Voorbijgangers krijgen het beeld niet zomaar voorgeschoteld. het is alleen te zien via een kijkgat in de deur van een vervallen gebouw. Het beeld, getiteld Him, laat een knielende Hitler zien in een grijs pak en het lichaam van een kind. Het beeld maakt onderdeel uit van een tentoonstelling van Cattelan in het museum voor hedendaagse kunst in de Poolse hoofdstad.

Op het beeld wordt wisselend gereageerd. Het Simon Wiesenthal Centrum spreekt van een “nutteloze provocatie” en een belediging van de slachtoffers van de Jodenvervolging.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in het getto van Warschau ongeveer een half miljoen Joden gevangen gehouden. De meesten van hen werden afgevoerd naar concentratiekampen.

Overzicht van boeken over Adolf Hitler

Video van Jewish News One over het beeld van Hitler:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×