Dark
Light

Belangrijk archief Brabantse geschiedenis online toegankelijk

1 minuut leestijd
Fragment uit een resolutie van de Raad van Brabant (BHIC)
Fragment uit een resolutie van de Raad van Brabant (BHIC)

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft een groot deel van het archief van de Raad en Leenhof van Brabant, een van de belangrijkste archieven bij historisch onderzoek in Brabant tot 1811, online toegankelijk gemaakt.

De Raad van Brabant was in de periode van 1591 tot 1795 het hoogste rechtscollege voor Noord-Brabant. De Raad zetelde in Den Haag op het Binnenhof, waar vooral zaken in hoger beroep werden behandeld. In het archief van de Raad zitten grote reeksen criminele en civiele vonnissen en criminele en civiele procesdossiers.

Hertog van Brabant

Het archief van het Leenhof van Brabant maakt een bijzonder deel uit van het archief van de Raad. De leenboeken bevatten lijsten en akten betreffende lenen van de hertog van Brabant en uit latere periodes, met vermelding van leengoederen, leenmannen, verheffingen en renten in Brabantse gebieden. De boeken zijn aangelegd vanaf begin zestiende eeuw.

Bij het archief is een uitgebreide inventaris beschikbaar met informatie over de inhoud van het archief en hoe te zoeken naar informatie. Het BHIC heeft drie belangrijke series uit het archief van de Raad van Brabant gescand: de vonnissen, de resoluties (besluiten) en de leenregisters. Deze series zijn online te doorzoeken op namen van personen, plaatsen en onderwerpen. Dit via de website www.bhic.nl/raad-van-brabant

Daar staan ook verwijzingen naar de indexen en scans. In totaal gaat het om meer dan 65.000 personen, 37.400 plaatsen en 2.900 resoluties.

×