Dark
Light

Belangrijke Picasso onder de hamer

Auteur:
1 minuut leestijd

La Lecture – Picasso (detail, klik hier voor de volledige afbeelding)
Bij Sotheby’s Londen wordt volgende maand een belangrijk werk van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso geveild. Het veilinghuis heeft dat maandag bekendgemaakt.

Het gaat om het werk La Lecture dat Picasso in 1932 maakte. Het schilderij is onder meer bijzonder omdat het een van de eerste werken is waarop Picasso zijn minnares Marie-Therèse Walter (1909-1977) afbeeldde. Een ander schilderij waarop Picasso deze minnares afbeeldde is La Rêve. Volgens veilinghuis Sotheby’s is La Lecture enkele dagen na dit beroemde doek gemaakt.Marie-Therèse Walter was Picasso’s muze en minnares. De schilder ontmoette haar in januari 1927 en was toen nog getrouwd met Olga Chochlova. Op het moment dat hij La Rêve en La Lecture maakte kende hij Marie-Therèse dus al vijf jaar. Al die jaren had hij zijn relatie geheim gehouden, maar met de genoemde twee schilderijen doorbrak hij het stilzwijgen en onthulde hij de affaire aan zijn vrouw en de rest van de wereld.

Picasso maakte meer schilderijen van zijn minnares. Ook in 1932 maakte hij bijvoorbeeld het schilderij Nu au plateau de sculpteur. Voor dit schilderij werd vorig jaar een recordbedrag betaald: 106,5 miljoen dollar.

Sotheby’s verwacht dat La Lecture tussen de 13 en 19,6 miljoen euro op zal brengen. Behalve het genoemde schilderij worden er op 8 februari in Londen nog zes schilderijen van Picasso ter veiling aangeboden.

×