Dark
Light

Bericht WOII-postduif waarschijnlijk gekraakt

2 minuten leestijd

De codes op het vloeipapiertje
Canadese wetenschappers zeggen een gecodeerd bericht uit de Tweede Wereldoorlog te hebben gekraakt. Het bericht werd onlangs in Engeland gevonden in een kokertje om de poot van een postduif.

Kokertje om de poot van de duif – Foto: Still YouTube
De duif werd begin november gevonden in een schoorsteen in het Britse Surrey. Vermoed wordt dat de duif tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoeid even uitrustte op de schoorsteen en toen bedwelmd werd door de rook en stierf. Mogelijk was het dier op weg naar het hoofdkwartier van generaal Montgomery, dat in de buurt gelegen was. Om zijn poot had de duif een kokertje met daarin een gecodeerd bericht, bestaande uit 27 blokjes van vijf letters.

Wekenlang bogen deskundigen zich over dit bericht maar men slaagde er niet in de code te kraken. Enkele weken geleden werd zelfs de hulp gevraagd van Bletchley Park-veteranen.

Onderzoekers van Lakefield Heritage Research in Canada zeggen de code nu te hebben gekraakt. Bij het ontcijferen maakten ze gebruik van een codeboek uit de Eerste Wereldoorlog. Het briefje zou verstuurd zijn door de 27-jarige sergeant William Stott die als parachutist in Normandië was gedropt. Via de postduif wilde hij informatie doorspelen over de positie van Duitse troepen. Hij sneuvelde enkele weken nadat hij het bericht verstuurde.

Dwaalspoor

De Canadese onderzoekers hebben nog niet het hele bericht ontcijferd maar ze betwijfelen ook of dat übehaupt mogelijk is. Volgens hen bestaat de kans dat sommige delen van de tekst niets betekenen en opgeschreven zijn om de Duitsers, als die het briefje in handen zouden krijgen, bij het vertalen op een dwaalspoor te zetten. Dit is volgens de Canadese onderzoekers de vertaling van het bericht:

“Artillery observer at ‘K’ Sector, Normandy. Requested headquarters supplement report. Panzer attack – blitz. West Artillery Observer Tracking Attack. Lt Knows extra guns are here. Know where local dispatch station is. Determined where Jerry’s headquarters front posts. Right battery headquarters right here.

Found headquarters infantry right here. Final note, confirming, found Jerry’s whereabouts. Go over field notes. Counter measures against Panzers not working. Jerry’s right battery central headquarters here. Artillery observer at ‘K’ sector Normandy. Mortar, infantry attack panzers. Hit Jerry’s Right or Reserve Battery Here. Already know electrical engineers headquarters. Troops, panzers, batteries, engineers, here. Final note known to headquarters.”

Postduiven

Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden er geregeld postduiven ingezet om berichten vanuit het bezette Europa naar Groot-Brittannië te versturen. Ook werden ze vaak gebruikt om berichten vanaf het front te versturen. De postduiven vervoerden tijdens de oorlog meestal ongecodeerde berichten. Dat de duif van Surrey een gecodeerd bericht vervoerde maakte dat de Britten extra nieuwsgierig waren naar de inhoud.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×