Bletchley Park-veteranen moeten code postduif kraken

Kokertje om de poot van de duif – Foto: Still YouTube
In een Britse schoorsteen werd enkele weken geleden een postduif uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het dier had een kokertje om zijn poot met daarin een gecodeerd bericht. Britse ontcijferaars zijn er nog altijd niet in geslaagd die code te ontcijferen.

De duif werd gevonden in een schoorsteen in het Britse Surrey. Vermoed wordt dat de duif vermoeid even uitrustte op de schoorsteen en


- advertentie -
De codes op het vloeipapiertje

toen bedwelmd werd door de rook en stierf. Mogelijk was het dier op weg naar het hoofdkwartier van generaal Montgomery, dat in de buurt gelegen was.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er geregeld postduiven ingezet om berichten vanuit het bezette Europa naar Groot-Brittannië te versturen. Ook werden ze vaak gebruikt om berichten vanaf het front te versturen. De duif die in de schoorsteen in Surrey werd gevonden, kwam waarschijnlijk vanuit nazi-Duitsland en had er dus al honderden kilometers op zitten.

De duif had een vloeipapiertje bij zich met daarop 27 codes, steeds combinaties van vijf nummers en letters.

De postduiven vervoerden tijdens de oorlog meestal ongecodeerde berichten. Dat de duif van Surrey een gecodeerd bericht vervoerde maakt dat de Britten extra nieuwsgierig zijn naar de inhoud. Experts zijn er echter nog altijd niet in geslaagd de codes te ontcijferen. Eerder werd al de hulp ingeroepen van het publiek en nu hoopt men dat enkele Bletchley Park-veteranen zich over de codes willen buigen.

In Bletchley Park was tijdens de oorlog de Government Code and Cipher School (GC&CS) van de Britse inlichtingendienst gevestigd. Die afdeling hield zich bezig met het breken van geheime communicatiecodes van de Duitsers.

Nieuwsbericht over de vondst van de duif:

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: