Dark
Light

Beroemde kop van Lenin opgegraven voor tentoonstelling

Bekend van de film ‘Goodbye Lenin’
Auteur:
1 minuut leestijd
Lenins hoofd weer terug naar Berlijn
Lenins hoofd weer terug naar Berlijn

Na een lange zoektocht is vorige week in een bos bij Berlijn een groot hoofd van Vladimir Iljitsj Lenin opgraven. Het beeld zal de komende tijd te zien zijn in een grote tentoonstelling over Berlijnse standbeelden.

Het negentien meter hoge beeld stond jarenlang in Berlijn, op het Lenin Platz. Het werd in 1970 onthuld ter ere van de honderdste verjaardag van de stichter van de Sovjet Unie. Het beeld werd onder meer bekend door de film Goodbye Lenin. Aan het eind van die film is te zien hoe het beeld door een helikopter wordt afgevoerd, als symbool voor de ondergang van de DDR.

Na de val van de Berlijnse Muur werd het beeld in 130 stukken gehakt en aan de rand van de stad begraven. Waar precies was lange tijd echter niet duidelijk en de Berlijnse stadsraad wilde aanvankelijk ook geen toestemming geven voor het opgraven van het beeld. Een Amerikaanse journalist ontdekte enige tijd geleden waar het beeld lag en uiteindelijk werd ook toestemming verleend om het beeld voor de tentoonstelling op te graven. Alleen het hoofd van Lenin is opgraven. Wanneer het beeld precies geëxposeerd wordt is nog niet duidelijk.

Scene uit ‘Goodbye Lenin’ waar te zien is hoe het beeld door de lucht zweeft:

https://youtu.be/Kehu8QBHCCk
×