Dark
Light

BHIC geeft grootste collectie Brabantse stamboomgegevens vrij

Auteur:
1 minuut leestijd
Familiefoto uit Vught (BHIC)
Familiefoto uit Vught (BHIC)

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft de grootste collectie Brabantse stamboomgegevens vrijgegeven als open data. De informatie kan vrij gebruikt worden door bijvoorbeeld (amateur)genealogen en historici.

Het BHIC wil met het beschikbaar stellen van de grote set genealogische data (historische persoonsgegevens) mensen de kans geven om op een heel andere manier met deze data aan de slag te gaan dan via haar eigen website kan. Het archief:

“Dat laat zich hopelijk vertalen in zoekmachines met innovatieve functies, infographics rond demografische thema’s, koppelingen met andere historische informatiebronnen en meer fraais. Hergebruik van deze data vergroot het publieksbereik van archiefcollecties, biedt verrassende inzichten, roept nieuwe vragen op en laat iedereen op zijn of haar eigen manier zoeken naar de antwoorden.”

De dataset bevat ruim 15 miljoen persoonsvermeldingen en beslaat een periode van meer dan vier eeuwen. Toegankelijk zijn onder meer doop-, trouw- en begraafboeken, burgerlijke stand, bevolkingsregister, memories van successie, militieregisters en inschrijvingsregisters van de Brabantse strafgevangenissen. De dataset bevat ook records met persoonsvermeldingen op basis van originele aktes in archieven. Veel records zijn gekoppeld aan een digitale afbeelding van de akte waar deze gegevens uit zijn gehaald.

Het BHIC biedt haar genealogische data als open data aan via het Open Data platform van softwareleverancier Picturae. Bezoek voor meer informatie www.bhic.nl/opendata.

Boek: Verborgen verleden. Het stamboomboek

×