Week van de koloniale geschiedenis

Bijzondere Collecties toont mythische Aesthedes

De Aesthedes
Bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is tot half mei de Aesthedes ontwerpcomputer te zien.

Het Hilversumse bedrijf Claessens Product Consultancy lanceerde in 1982 de Aesthedes ontwerpcomputer. Het was het eerste grafische werkstation waarbij een vormgever zonder tussenkomst van technici digitaal kon ontwerpen. Bijzondere Collecties over de computer:

De Aesthedes wasin zijn tijd al een legendarische machine. Weinig bedrijven konden de kapitale aanschafprijs van de computer betalen. Dit maakte de Aesthedes tot een ware bezienswaardigheid. Met de opkomst van de Apple Macintosh II eind jaren tachtig verdween de Aesthedes uit beeld.

Volgens Bijzondere Collecties is het bijzonder dat de computer tentoongesteld kan worden, omdat de grote computer meestal op de schroothoop eindigde. De Aesthedes is tot en met 13 mei te zien in de tentoonstelling The printed book.

- advertentie -

Het naastgelegen UvA ErfgoedLab besteedt ook aandacht aan de mythische computer en verzamelt zo veel mogelijk verhalen, artikelen en foto’s die te maken hebben met de Aesthedes. Wie zijn of haar eigen ervaringen wil delen met het UvA ErfgoedLab kan mailen naar aesthedes@uvaerfgoedlab.nl.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: