Dark
Light

Biografie Willem van Oranje bekroond met Libris Geschiedenis Prijs

“Een boek dat alle eerdere biografieën over Willem van Oranje overtreft”
Auteur:
1 minuut leestijd
Willem van Oranje geschilderd door Anthonie Mor, omstreeks 1555
Willem van Oranje geschilderd door Anthonie Mor, omstreeks 1555

Historicus René van Stipriaan heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2022 gewonnen met zijn boek De zwijger: Het leven van Willem van Oranje. De auteur ontving de prijs zondag uit handen van juryvoorzitter Thom de Graaf tijdens een speciale uitzending van radioprogramma OVT.

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van twintigduizend euro verbonden. Volgens de jury zal het winnende boek ‘de komende dertig jaar een standaardwerk zijn’. Het juryrapport meldt verder:

 
In het rijtje klassieke vaderlandse helden staat Willem van Oranje bovenaan. Veel eigentijdse biografen zouden hem daarom met genoegen van zijn voetstuk hebben gerukt, door zijn slechte daden zo breed mogelijk uit te meten. Maar René van Stipriaan weigert te kiezen tussen ophemelen en debunken. Zijn biografie van de Zwijger is gebalanceerd en plaatst de hoofdpersoon in de context van zijn tijd en milieu. Zo ontstaat het beeld van een ambitieuze edelman die zijn dynastieke belangen verdedigde, en die door diepe dalen ging om zijn doel te bereiken. Een zeldzaam grondig en prettig geschreven boek, dat alle eerdere biografieën over Willem van Oranje overtreft.

Afgelopen september werden al vijf boeken geselecteerd voor een shortlist. Hieruit koos de jury zondag dus een winnaar.

In De zwijger ontrafelt René van Stipriaan de loopbaan van Willem van Oranje, een van de meest bekende figuren uit de vaderlandse geschiedenis. De auteur zoomt in op zijn ambities, successen, manipulaties en nederlagen en staat ook stil bij de spanningen in zijn familie, zijn bizarre huwelijksleven en zijn neiging om, als het erop aankwam, in het verborgene te opereren.

Vorig jaar ging de Libris Geschiedenis Prijs ook naar een biografie. Toen viel historicus en biograaf Sandra Langereis in de prijzen met haar boek Erasmus: dwarsdenker.

×