Dark
Light

Boijmans verwerft ‘droomschilderij’ Joan Miró

Peinture-poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi), 1927
Auteur:
2 minuten leestijd
Onthulling van nieuwe aanwinst
Onthulling van nieuwe aanwinst - Foto: Museum Boijmans Van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen heeft voor een bedrag van 8,1 miljoen euro een schilderij van de Spaanse kunstschilder Joan Miró aangekocht. Het Rotterdamse museum spreekt van een nieuw hoogtepunt in de collectie surrealisten. Het gaat om de grootste aankoop van het museum in decennia.

Het aangekochte werk, getiteld Peinture-poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi) dateert uit 1927 en werd donderdag officieel onthuld door staatssecretaris Gunay Uslu. Boijmans Van Beuningen had al lang de wens om een schilderij van Miró aan de collectie toe te voegen. Dit bleek echter niet zo eenvoudig. Het nu verworven schilderij was eerder eigendom van een Zwitserse stichting. Staatssecretaris Uslu spreekt van een verrijking voor de Collectie Nederland:

“Het is een belangrijk schakelstuk in het oeuvre van Miró en een versterking van de collectie vanwege de invloed die hij had op de CoBrA-groep.”

Het museum legt uit dat het gaat om een van de laatste zogeheten ‘droomschilderijen’, een groep werken die de Spaanse schilder tussen 1924 en 1927 maakte. Boijmans:

“Hiermee liet Miró aan het begin van zijn carrière al liet zien dat de werkelijkheid voor hem groter was dan wat daar gewoonlijk onder wordt verstaan. In de loop van de tijd hebben surrealistische kunstenaars verschillende methoden en technieken ontwikkeld om bij het maken van hun werk het rationeel denken uit te schakelen, van spelletjes tot het gebruik van alcohol en drugs, van toevallig gevonden beelden of structuren tot trance, hypnose en – zoals Miró zelf aangaf – uithongering. Deze nieuwe aanwinst is een treffend voorbeeld van dergelijke surrealistische ideeën en technieken.”

Joan Miró, 'Peinture-poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi)', 1927, Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Credits: Studio Tromp
Joan Miró, ‘Peinture-poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi)’, 1927, Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Credits: Studio Tromp

De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door verschillende verenigingen, fondsen en donateurs. Ook de Nederlandse Staat en de gemeente Rotterdam steunden de aankoop.

Enkele jaren geleden probeerde het museum ook al eens een ‘droomschilderij’ van Miró te kopen. Dit ging om een van zijn bekende blauwe werken. Uiteindelijk zag men toen echter van aankoop of omdat de kwaliteit niet geheel overtuigde. Peinture-poème werd eind vorig jaar nog aangeboden op een veiling van Christie’s. Het schilderij werd toen echter niet verkocht. Boijmans besloot daarna contact op te nemen met de eigenaren. Na nauwkeurige bestudering van het werk besloot men tot aankoop over te gaan, waarmee een langgekoesterde wens in vervulling ging.

Depot

Het Rotterdamse museum is al enkele jaren gesloten vanwege een grote renovatie en uitbreiding. Naar verwachting in 2029 opent het museum de deuren voor het publiek. Het depot is sinds een jaar wel geopend voor het publiek. Het schilderij van Miró is daar de komende tijd ook te bewonderen.

×