Het omstreden bombardement op Dresden

De beroemde barokstad in Saksen, het Florence aan de Elbe, werd in de nacht van 13 op 14 februari 1945 zwaar gebombardeerd. Bij deze omstreden tapijtbombardementen van de Amerikanen en de Engelsen vielen ongeveer 25.000 burgerslachtoffers en werd het grootste deel van de historische binnenstad verwoest. Na de Wende werd begonnen met de wederopbouw van de oude binnenstad.

Elk jaar wordt dit bombardement op Dresden herdacht en tot op de dag van vandaag blijft het een omstreden onderwerp. Zo gebruiken neo-nazis deze jaarlijkse herdenking om de genocide-misdaden van Hitlers regime te relativeren. Hiertegen komen dan linkse demonstranten in beweging en vormen de inwoners van Dresden een kilometerslange mensenketting door de oude binnenstad. Kon het in de voorgaande jaren behoorlijk uit de hand lopen, dit jaar blijft het rustig.

Slachtoffers van het bombardement in Dresden
Slachtoffers van het bombardement in Dresden

In de literatuur komen de luchtaanvallen op Dresden van 13-14 februari 1945 terug in Slachthuis vijf van Kurt Vonnegut. Harry Mulisch schreef in 1959 Het stenen bruidsbed.

~ Yolande van der Deijl

- advertentie -

Meer berichten over het bombardement op Dresden

Reportage over de demonstraties in 2010

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

5 Comments Join the Conversation →