Dark
Light

‘Bouwen op papier’: bijzondere architectuurboeken

Denken in steen, bouwen op papier
Auteur:
1 minuut leestijd
‘Bouwen op papier’: bijzondere architectuurboeken
‘Bouwen op papier’: bijzondere architectuurboeken

Museum Het Valkhof in Nijmegen staat in de tentoonstelling ‘Bouwen op papier’ op een bijzondere manier stil bij de architectuurgeschiedenis. Voor de expositie zijn de meest opmerkelijke architectuurboeken uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Nijmegen geselecteerd. De tentoonstelling geeft daarmee een overzicht van het denken en schrijven over architectuur, vanaf de oudheid tot nu.

Denken in steen, bouwen op papier - Jeroen Goudeau
Denken in steen, bouwen op papier – Jeroen Goudeau
Begin 2012 ontdekt dr. Jeroen Goudeau, universitair docent architectuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, de collectie architectuurboeken van de Universiteitsbibliotheek Nijmegen. Deze bestaat uit meer dan 550 titels over architectuur uit de zestiende tot en met de twintigste eeuw. Goudeau selecteerde de meest opmerkelijke boeken en wijdde er een publicatie aan die bij uitgeverij Vantilt verschijnt.

Museum Het Valkhof over de geëxposeerde boeken:

“Ze zijn prachtig geïllustreerd. Bijzonder zijn bijvoorbeeld verschillende drukken van ‘De Architectura’, het invloedrijke handboek van de Romeinse architect en ingenieur Vitruvius. Van het oorspronkelijke boek zijn geen afbeeldingen overgeleverd, dus die werden voor elke heruitgave opnieuw vervaardigd. Ook zijn er boeken met fraaie illustraties van geometrische tuinen, koepels en zuilen, molens, bruggen, bijbelse gebouwen en Rome in de zestiende eeuw.”

Sinds de uitvinding van de drukpers in de vijftiende eeuw zijn boeken over vrijwel alle denkbare aspecten van de bouwkunst verschenen. Boeken en bouwen hebben elkaar volgens Goudeau ook steeds beïnvloed. Er werden boeken geschreven ten behoeve van de praktijk, maar gebouwde voorbeelden zetten ook aan tot publiceren. Zo ontstond een wisselwerking tussen bouwen op papier en bouwen in werkelijkheid.

De tentoonstelling ‘Bouwen op papier’ is te zien van 23 januari t/m 29 mei 2016 in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

Boek bij de tentoonstelling: Denken in steen, bouwen op papier – Jeroen Goudeau

×