Dark
Light

Teylers Museum koopt Braziliaanse 12 gulden-munt

Auteur:
1 minuut leestijd
De Braziliaanse munt van 12 gulden (Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling)

Het Teylers Museum in Haarlem heeft bij de Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling in Weesp een zeldzame Braziliaanse 12 gulden-munt gekocht. Het museum legde in totaal 31.000 euro neer voor de bijzondere gouden munt.

De munt werd in 1646 geslagen in de toenmalige kolonie Nederlands-Brazilië. Doordat de kolonie in deze jaren voortdurend bedreigd werd door Portugezen, zag de West-Indische Compagnie zich genoodzaakt noodmunten te slaan. In 1645 en 1646 sloeg muntmeester Pieter Janssen Bas vierkante goudstukken van 12, 6 en 3 gulden.

Scheepswrak

Op de voorzijde van deze zogeheten Braziliaanse dukaten staat het monogram G.W.C., van de Geoctrooieerde West Indische Compagnie met daarboven de in Romeinse cijfers de waarde in guldens. Op de keerzijde staat in drie regels ANNO – BRASIL met daarbij het jaartal waarop de munt werd geslagen. Het geveilde exemplaar werd in de jaren tachtig gevonden in een wrak voor de kust van Brazilië.

Verwacht werd dat de Braziliaanse munt van twaalf gulden ongeveer 15.000 euro op zou brengen. Het Teylers Museum legde er uiteindelijk echter 31.000 euro voor neer. De munt wordt opgenomen in de vaste collectie van het museum en wordt naar verwachting binnen enkele weken getoond aan het publiek.

Ook interessant: Nostalgie: bankbiljetten uit het guldentijdperk
…en: Nederlands-Brazilië (en het begin van de Nederlandse slavenhandel)

×