/

Op zoek naar de echte Johan Maurits

Het Mauritshuis in Den Haag start een groot onderzoek naar zijn naamgever: Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679), gouverneur-generaal van de kolonie Nederlands-Brazilië. In de zeventiende eeuw was hij nauw betrokken bij de trans-Atlantische slavenhandel.

Het einde van het Nederlandse tijdperk in Brazilië

Wanneer het de Gouden Eeuw betreft zijn de meeste lezers ongetwijfeld bekend met de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en haar activiteiten ten oosten van Kaap de Goede Hoop. Als een van de meest succesvolle bedrijven ooit exploiteerde het een groot en vruchtbaar gebied. Maar naast welvaart bracht de VOC ook onderdrukking en uitbuiting van lokale bevolkingsgroepen met zich mee.

/

De drogredeneringen van Piet Emmer

In een rammelend stuk reageert Piet Emmer op mijn blog op Historiek over hoe de slavernij-achtergrond van Johan Maurits van Nassau-Siegen gewist is uit het PR- en educatieve materiaal van het gerenoveerde Mauritshuis.

/

Het slavernijverleden van het Mauritshuis

Kritisch bronnenonderzoek en kennisname van de literatuur zouden hebben verhinderd dat Özdil Johan Maurits zou hebben beschuldigd over de rug van Afrikaanse slaven rijk te zijn geworden. Als er iemand rijk is geworden van de slavenarbeid in Nederlands Brazilië dan waren dat de – meestal Portugese – eigenaren van suikerrietvelden en suikermolens.

Plannen voor documentaire Zeeuwse emigratie naar Brazilië

Momenteel werken twee enthousiaste documentairemakers, historicus/freelance journalist Arjan van Westen en Monique Schoutsen, aan de totstandkoming van een documentaire over een groep Zeeuwse emigranten in Brazilië in de negentiende eeuw. Via crowdfunding proberen ze voldoende geld bijeen te krijgen om het project op te starten.