Tentoonstellingen bestonden in de achttiende eeuw nog niet. Wel was er een groot aantal verzamelaars van tekeningen en prenten. Geen verzamelingetjes maar flinke collecties van vaak duizenden bladen. De verzamelaars toonden graag hun collectie en bekeken met evenveel plezier die van anderen. Daarvoor was er de kunstbeschouwing.
De munt werd in 1646 geslagen in de toenmalige kolonie Nederlands-Brazilië. In 1645 en 1646 sloeg muntmeester Pieter Janssen Bas vierkante goudstukken van 12, 6 en 3 gulden.
Teylers Museum heeft op de internationale kunstbeurs TEFAF een bijzonder ruitvormige aquarel van Lourens Alma-Tadema (1836-1912) verworven.
Op het werk, een gouache van Louis-Gabriel Moreau, wordt de eerste bemande ballonvaart door de gebroeders Montgolfier in 1783 afgebeeld.
Het idee van het 'DWDD Pop-Up Museum' is eenvoudig: laat vaste klanten van ‘De Wereld Draait Door’ een keuze maken uit depots van musea en maak vervolgens een hoop heisa.
De winters van de negentiende eeuw waren zo ‘echt’ omdat de eerste dertig jaren worden gerekend tot de laatste uitlopers van de ‘Kleine IJstijd’.
Wat doet het topje van de Mont Blanc in een museum? Wat maakte de elektriseermachine zo interessant dat Napoleon er voor naar Nederland kwam? En welke rol speelt een miljoenen jaren oud fossiel in het huidige debat over het ontstaan van de mens?
Deze week maakte het museum bekend dat er voldoende bruikleencontracten getekend zijn om de tentoonstelling door te laten gaan.
Deze zolder behoort niet tot de gangbare bezienswaardigheden in het Teylersmuseum, maar ik vond het interessant te ontdekken wat er zoal bij komt kijken om ons, bezoekers, in staat te stellen optimaal te genieten van een van de allerleukste collecties van Nederland.
Teylers Museum heeft op de TEFAF twee werken aangekocht. Een aquarel van de negentiende-eeuwse Floris Arntzenius en een zestiende-eeuwse tekening van een onbekende Nederlandse meester.
De tekening zit nog in het originele passe-partout en is volgens het archief op het eerste gezicht onbeschadigd.
Tijdens het opruimen van een tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam blijkt een pentekening van George Hendrik Breitner te zijn gestolen.
Aangekocht zijn zes topstukken van relatief onbekende Nederlandse meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw: Matthijs Cock, Jan Cornelisz. Vermeyen, Abraham Bloemaert, Hans Savery, Johan Lagoor en Adriaen Verboom. Teylers Museum:
In de negentiende eeuw, de tijd van ontdekkingen en wereldwijde expedities, ontwikkelden natuurwetenschappers nieuwe theorieën over de oorsprong en de ontwikkeling van de mensensoort.
De prijs bestaat uit een grote penning die werd ontworpen in 1779 door Johan George Holtzhey waarop een zinnebeeldige voorstelling te zien.
De tentoonstelling De Romantische ziel is nog één maand te zien in Teylers Museum. Twee volken, één gevoel Laten we beginnen met de clichés. Die zijn er niet voor niets. Nederlanders zijn een nuchter volkje. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Koele kikkers in een rustig kikkerlandje dat zelden geconfronteerd wordt met extremen. Niet met politieke en
Aankomende vrijdag opent in Teylers Museum in Haarlem de tentoonstelling De Romantische ziel. Schilderkunst uit Rusland en Nederland. De tentoonstelling staat in het teken van de Russische schilderkunst uit de eerste helft van de negentiende eeuw, de periode van de leermeesters van latere grootheden als Repin.
In de grote collectie tekeningen van Teylers Museum bevinden zich zo’n 75 schetsboeken van rond 1900 en ouder. Fascinerende boekjes, omdat we als het ware direct over de schouder van de kunstenaar meekijken. Er zijn kleine zakboekjes met vluchtige krabbels, grotere boeken met meer uitgewerkte tekeningen en samenhangende, losbladige series. De vroegste werken Het oudste werk is een anonieme reeks
Onlangs is een voorstudie teruggevonden van een portret dat Willem Hofker (1902-1981) maakte van koningin Wilhelmina. De vondst is bijzonder omdat het originele schilderij tijdens de oorlog in Nederlands-Indië in het openbaar werd verbrand. De tekening is vanaf zaterdag te zien in Teylers Prentenkabinet op de tentoonstelling over Willem Hofker die daar dan opent.
In de negentiende eeuw raakte een groot publiek geïnteresseerd in de eigen geschiedenis. Steden richtten monumenten op om helden te vereren, musea openden hun deuren en er verschenen goedkope geschiedenisboekjes. Geschiedenis werd iets van de mensen zelf en er ontstond een hang naar het verleden. Marita Mathijsen beschrijft het ontwaken van dit historisch besef in haar boek Historiezucht. Naar aanleiding
In Rusland opent woensdag de tentoonstelling Meer dan Romantiek. Russische en Nederlandse schilderijen uit de eerste helft van de 19de eeuw. In deze tentoonstelling zijn onder meer verschillende topstukken uit de Romantische schilderijencollectie van Teylers Museum in Haarlem te zien. Begin volgend jaar is de tentoonstelling ook in dit museum te zien.
Geen enkele kunstenaar is wereldwijd zo beroemd en geliefd als Rembrandt. Dat is niet altijd zo geweest. Hoort hij in zijn tijd tot de belangrijkste meesters, na zijn dood wordt hij vaak verguisd om zijn losse toets. In de negentiende eeuw slaat het beeld om en wordt zijn impressionistische stijl juist bewonderd. Rembrandt wordt verheerlijkt als nationale kunstheld. Hoogtepunt van