De winters van de negentiende eeuw waren zo ‘echt’ omdat de eerste dertig jaren worden gerekend tot de laatste uitlopers van de ‘Kleine IJstijd’.
Wat doet het topje van de Mont Blanc in een museum? Wat maakte de elektriseermachine zo interessant dat Napoleon er voor naar Nederland kwam? En welke rol speelt een miljoenen jaren oud fossiel in het huidige debat over het ontstaan van de mens?
Teylers Museum heeft op de TEFAF twee werken aangekocht. Een aquarel van de negentiende-eeuwse Floris Arntzenius en een zestiende-eeuwse tekening van een onbekende Nederlandse meester.
Aangekocht zijn zes topstukken van relatief onbekende Nederlandse meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw: Matthijs Cock, Jan Cornelisz. Vermeyen, Abraham Bloemaert, Hans Savery, Johan Lagoor en Adriaen Verboom. Teylers Museum:
In de negentiende eeuw, de tijd van ontdekkingen en wereldwijde expedities, ontwikkelden natuurwetenschappers nieuwe theorieën over de oorsprong en de ontwikkeling van de mensensoort.
Aankomende vrijdag opent in Teylers Museum in Haarlem de tentoonstelling De Romantische ziel. Schilderkunst uit Rusland en Nederland. De tentoonstelling staat in het teken van de Russische schilderkunst uit de eerste helft van de negentiende eeuw, de periode van de leermeesters van latere grootheden als Repin.