Dark
Light

Brits schip poolexpeditie John Franklin (HMS Terror) na 168 jaar gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
De HMS Terror
De HMS Terror

In het poolgebied ten noorden van Canada is het wrak van de HMS Terror gevonden. Dit schip maakte onderdeel uit van de Britse poolexpeditie van John Franklin. Twee jaar geleden werd al een ander schip van deze expeditie gevonden.

De Britse ontdekkingsreiziger John Franklin (1786-1847) kreeg ruim honderdzestig jaar geleden de opdracht om in het Canadese noordpoolgebied een westelijke doorvaart te vinden. Van Franklin en zijn 129 bemanningsleden werd nooit meer wat vernomen. Zo’n acht jaar geleden startte de Canadese overheid een zoektocht naar de schepen van de ontdekkingsreiziger. Het was niet voor het eerst dat er werd gezocht. In de jaren 1848-1859 werd ook met man en macht de twee schepen, de HMS Erebus en de HMS Terror, uitgekeken. Deze eerste zoektocht leidde wel tot de ontdekking van de noordwestelijke doorvaart, maar van de schepen werd geen spoor aangetroffen.

24 meter diepte

Twee jaar geleden werd de HMS Erebus gevonden. Een team van de Arctic Research Foundation heeft recent, zo’n 130 kilometer verderop, het wrak van het tweede schip, de HMS Erebus, ontdekt. Het wrak zou in goede staat verkeren. Het ligt op zo’n 24 meter diepte.

Jaren geleden beweerden Inuit al dat ze op de vindplaats een mast hadden gezien. Dit was reden voor de leden van de Arctic Research Foundation mede reden om in dit gebied te zoeken.

De Ierse schrijver Cormac James schreef een roman over een zoektocht die in de negentiende eeuw op touw werd gezet. Dit boek is deze maand juist in een Nederlandse vertaling verschenen: Dwars door het ijs.

Lijst van ontdekkingsreizigers
Boek: Dwars door het ijs

×