Week van de koloniale geschiedenis

Britse natie erft schilderijen Winston Churchill

Achtendertig schilderijen die door de Britse oud-premier Winston Churchill zijn gemaakt, zijn aan de Britse natie geschonken. Dat meldt de BBC.

Schilderende Churchill – Foto Sir Winston Churchill Archive Fonds
Schilderende Churchill – Foto Sir Winston Churchill Archive Fonds
De schilderijen waren eigendom van de in mei overleden Lady Mary Soames, de jongste dochter van Churchill. Zij blijkt in haar testament te hebben bepaald dat de schilderijen eigendom moeten worden van het Britse volk.

Churchill schilderde graag maar ook met enige noodzaak. Voor hem was schilderen een beproefd middel om de ‘Black Dog’ van de depressie te verjagen. In het januarinummer van Life Magazine uit 1946 liet hij ooit optekenen:

When I get to heaven I intend to spend a considerable portion of my first million years in painting and so get to the bottom of the subject.

De achtendertig schilderijen die sinds kort eigendom zijn van de Britse natie, hangen in het Churchill-huis in Kent, dat sinds 1966 te bezoeken is. Ze blijven daar naar alle waarschijnlijkheid hangen, zodat ze toegankelijk blijven voor het publiek. In totaal maakte de legendarische premier zo’n vijfhonderd schilderijen.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: