Dark
Light

Britse natie erft schilderijen Winston Churchill

1 minuut leestijd
Winston Churchill in 1946 - cc
Winston Churchill in 1946 - cc

Achtendertig schilderijen die door de Britse oud-premier Winston Churchill zijn gemaakt, zijn aan de Britse natie geschonken. Dat meldt de BBC.

Schilderende Churchill – Foto Sir Winston Churchill Archive Fonds
Schilderende Churchill – Foto Sir Winston Churchill Archive Fonds
De schilderijen waren eigendom van de in mei overleden Lady Mary Soames, de jongste dochter van Churchill. Zij blijkt in haar testament te hebben bepaald dat de schilderijen eigendom moeten worden van het Britse volk.

Churchill schilderde graag maar ook met enige noodzaak. Voor hem was schilderen een beproefd middel om de ‘Black Dog’ van de depressie te verjagen. In het januarinummer van Life Magazine uit 1946 liet hij ooit optekenen:

When I get to heaven I intend to spend a considerable portion of my first million years in painting and so get to the bottom of the subject.

De achtendertig schilderijen die sinds kort eigendom zijn van de Britse natie, hangen in het Churchill-huis in Kent, dat sinds 1966 te bezoeken is. Ze blijven daar naar alle waarschijnlijkheid hangen, zodat ze toegankelijk blijven voor het publiek. In totaal maakte de legendarische premier zo’n vijfhonderd schilderijen.

×