Dark
Light

Doris Lessing (1919-2013) – Britse schrijfster

Auteur:
1 minuut leestijd
Doris Lessing in 2006 - Foto: CC
Doris Lessing in 2006 - Foto: CC

De beroemde Britse schrijfster Doris Lessing is zondag op 94-jarige leeftijd overleden. Dat melden Britse media.

Doris Lessing ontving in 2007 de Nobelprijs voor de Literatuur voor haar oeuvre van meer dan vijftig romans. Het bekendst zijn haar werk The Golden Notebook (Het bouden boek) en de serie Children of Violence. De schrifjster werd in 1919 geboren in Perzië, als dochter van een Britse officier en een verpleegster. Als kleind verhuisde ze met haar ouders naar Rhodesië (nu Zimbabwe). In de jaren dertig verhuisde ze naar Salisbury.

Hierna vertrok ze naar Londen. Lessing was van 1952 tot 1956 lid van de Britse Communistische Partij. Ze verliet de partij na de inval van het Sovjetleger in Hongarije.

Eind jaren veertig werd Lessing’s eerste novelle gepubliceerd: Het zingende gras. Haar doorbraak kwam echter pas in 1962 met de publicatie van The Golden Notebook (Het gouden boek). Dit boek werd door sommigen ook wel de ‘feministische bijbel’ genoemd.

Het vertelt het verhaal van de alleenstaande schrijfster Anna Wulf die zich in de chaos na de Tweede Wereldoorlog probeert overeind te houden. Ze doet dit onder meer door notitieboekjes bij te houden. Elk boek heeft zijn eigen functie: zwart staat voor haar ervaringen in Afrika, rood voor de huidige politieke situatie, geel voor de gefictionaliseerde versie van zichzelf en blauw voor haar dagboek. Doris Lessing is de oudste schrijfster die ooit de Nobelprijs voor de Literatuur ontving.

Overzicht van boeken van Doris Lessing

×