Dark
Light

Britten bergen Duitse WOII-bommenwerper

Auteur:
1 minuut leestijd

Dornier Do 17
In Groot-Brittannië is deze week een begin gemaakt met de berging van het wrak van een Duitse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om een zogenaamde Dornier Do 17. Het toestel werd in het najaar van 1940 neergeschoten tijdens de zogenaamde Battle of Britain.

De luchtoorlog tussen de Duitse Luftwaffe en de Britse Royal Air Force duurde van 10 juli 1940 tot eind oktober 1940. In augustus deed de Duitse luchtmacht een massale aanval op een aantal doelen in Zuid-Engeland, waaronder de havens van Portland en Weymouth. Hierbij werden onder meer Dornier Do 17’s ingezet. Deze bommenwerper werd ook wel het ´vliegende potlood´ genoemd vanwege de slanke lijn van het toestel.

Het toestel dat nu wordt geborgen werd waarschijnlijk in augustus 1940 neergeschoten. Het wrak ligt voor de kust van Kent en werd vijf jaar geleden ontdekt door een onderwaterarcheoloog. Volgens onderzoekers verkeert het toestel nog in redelijke staat. Het is de bedoeling dat de bommenwerper later wordt tentoongesteld in het Royal Air Force Museum in Londen.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×