YB-40. Meer fort dan het Vliegende Fort B-17

Om de bommenwerperformaties beter te gaan beschermen gaf de USAAF opdracht om een zwaar bewapende ‘flying destroyer’ te ontwikkelen, wat de YB-40 versie van de B-17 werd. Waar veertien of meer .50s vanuit vuurden.

Flaktorens van Berlijn

Berlijn 1944. Vanuit de verte is het gebulder van honderden Amerikaanse bommenwerpers hoorbaar. Het geluid van een nakende geallieerde luchtaanval werpt een schaduw van nervositeit over de stad. Vanaf een 40 m hoge Flaktoren maken 8 mannen zich in allerijl klaar voor wanneer de hel losbarst. Zij bedienen één van

Rotterdam mei 1940: De Aanval

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat het centrum van Rotterdam op 14 mei werd weggebombardeerd. Museum Rotterdam stelde een bijzondere expositie samen waarin het bombardement met verhalen en objecten wordt herdacht.

De verloren atoombom bij Georgia

Al ruim vijftig jaar ligt er voor de kust van de Amerikaanse stad Savannah in de staat Georgia een atoombom. Hoewel al lange tijd naar de bom gezocht is, is hij nog steeds niet gevonden. De atoombom werd op 5 februari 1958 in het water gedropt na een botsing met

Short Stirling: Wel de grootste, niet de beste

De eerste ‘heavy’ van de Royal Air Force was qua formaat tevens haar grootste bommenwerper van de Tweede Wereldoorlog. De Short Stirling is zelfs de eerste operationele viermotorige, geheel metalen ‘monocoque’ bommenwerper uit deze oorlog. Nu zegt het spreekwoord helaas: ‘De eersten zullen de laatsten zijn’.

‘Amerika ontsnapte in 1961 aan kernramp’

Amerika blijkt in 1961 te zijn ontsnapt aan een kernramp. Dat meldt de Britse krant The Guardian. De krant wist, met behulp van de Freedom of Information Act de hand te leggen op een geheim rapport waar dit uit blijkt.

Britten bergen Duitse WOII-bommenwerper

In Groot-Brittannië is deze week een begin gemaakt met de berging van het wrak van een Duitse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om een zogenaamde Dornier Do 17. Het toestel werd in het najaar van 1940 neergeschoten tijdens de zogenaamde Battle of Britain.

Alsnog onderscheiding voor 250.000 Britse WOII-veteranen

Zo’n 250.000 Britse veteranen of hun nabestaanden krijgen alsnog een onderscheiding voor hun inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om leden van het Royal Air Force Bomber Command en opvarenden van Arctische bevoorradingsschepen. Het Britse ministerie van defensie heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Noodsein boven Zeeland

Familieverhalen. Misschien kent u ze zelf ook. Ze borrelen zomaar op tijdens een verjaardag. Als het laat wordt komen ze vanzelf: overgeleverde herinneringen, vaak onvolledig, hier en daar wat aangedikt. Dit doorvertellen is zo oud als de mensheid. Hierdoor zijn legenden ontstaan en later onze geschreven geschiedenis. Rond het kampvuur

Duitsers willen gezonken Stuka opduiken

In Duitsland zijn vergevorderde plannen om het wrak van een duikbommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog op te duiken. Het is de bedoeling dat het wrak daarna tentoongesteld wordt in Berlijn, melden Duitse kranten.

Bombardement Bezuidenhout herdacht

In Den Haag is zondag het bombardement op de Haagse wijk Bezuidenhout herdacht. De wijk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffer van een geallieerd bombardement

Resten bommenwerper WOII gevonden in Drenthe

Defensie gaat binnenkort een weiland bij het Drentse dorp Ruinerwold onderzoeken. Dit naar aanleiding van resten van een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog die afgelopen zomer in het gebied gevonden zijn.

Steun gezocht voor oprichting Bomber Command-monument

Veel Britse veteranen zijn verbaasd over het feit dat er nog geen monument is voor Bomber Command, de afdeling van de Royal Air Force (RAF) die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer bezighield met het bombarderen van de Duitse infrastructuur en munitiefabrieken. Dat monument moet er snel komen vinden

WOII-vliegtuigbom ontmanteld in Gouda

In Gouda is zondag een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog ontmanteld. De bom, een vijfhonderdponder, werd onlangs gevonden tussen het treinspoor en de Burg. Jamessingel.

WOII-bom tot ontploffing gebracht in Venlo

Aan de rand van een industrieterrein in Venlo is zondag een duizendponder uit de Tweede Wereldoorlog gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De bom werd vorige maand ontdekt in Velden, in de buurt van Venlo. Het bleek te gaan om een duizendponder van Amerikaanse makelij. Zondag werd de ontsteking van de bom