Dark
Light

Britten rouwen om omgezaagde ‘Robin Hood’-boom

De meest gefotografeerde boom van Groot-Brittannië
Auteur:
2 minuten leestijd
Sycamore Gap Tree in oktober 2020
Sycamore Gap Tree in oktober 2020 (CC BY-SA 4.0 - Clementp.fr - wiki)

Een van de beroemdste bomen van Groot-Brittannië is door een vandaal omgezaagd. Het gaat om een tweehonderd jaar oude esdoorn, de zogeheten Sycamore Gap Tree, ook wel bekend als de Robin Hood-boom, omdat de bijzondere boom prominent te zien was in de film Robin Hood: Prince of Thieves uit 1991.

De politie heeft inmiddels een zestienjarige verdachte aangehouden. Veel Britten reageren geschokt op het incident en vragen zich af waarom iemand zou besluiten de boom neer te halen. Het lijkt erop dat de boom met een kettingzaag is geveld.

De Sycamore Gap Tree stond in het noorden van Engeland, in het Northumberland National Park, vlakbij de historische Muur van Hadrianus. De boom was onder meer geliefd vanwege zijn pittoreske ligging in het landschap, midden in een kleine vallei, precies tussen twee heuvels. Jaarlijks trok de esdoorn duizenden bezoekers en in 2016 werd hij nog verkozen tot boom van het jaar.

Sycamore Gap Tree bij nacht
Sycamore Gap Tree bij nacht (CC BY-SA 4.0 – Clementp.fr – wiki)

Robin Hood

In de jaren negentig werd de esdoorn wereldberoemd doordat hij te zien was in de populaire speelfilm Robin Hood: prince of thieves met Kevin Costner in de hoofdrol. Ook was hij te zien in de videoclip van Bryan Adams hit (Everything I Do) I Do It for You.

De burgemeester van North of Tyne is net als veel andere Britten geschokt door het vandalisme:

“Mensen hebben hun as hier laten uitstrooien, hebben hier hun huwelijksaanzoek gedaan. Ik heb hier gepicknickt met mijn vrouw en kinderen. Het monument maakte deel uit van onze collectieve ziel.”

Sycamore Gap Tree zoals te zien in Robin Hood: Prince of Thieves

Monument

Natuurbeheerders hopen dat er komende lente toch nog nieuwe scheuten uit de stronk zullen groeien, waardoor de Sycamore Gap Tree op een bepaalde manier toch blijft bestaan. Het zou dan echter nog tientallen jaren duren voor die scheuten zijn uitgegroeid tot heuse bomen.

Wat er met hout van de gekapte boom gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Er gaan stemmen op om het hout te verwerken in een soort monument.

BBC over de gevelde boom:

×