Dark
Light

Mooiste bruggen ter wereld

5 minuten leestijd
Pont du Gard
Pont du Gard

Maar liefst zeventig procent van de aarde is bedekt door water. Voor de mens hield dit in dat water soms een barrière was. En die werd dan letterlijk overbrugd door een brug te maken.

Op de wereld zijn onnoemlijk veel bruggen te vinden en veel van die bruggen spreken tot de verbeelding. Hier een overzicht van een aantal beroemde bruggen. Het overzicht is natuurlijk verre van compleet. Moeten we een brug opnemen in het overzicht? Laat het hieronder dan even weten.

Bixby Creek Bridge (Big Sur, California)

Bixby Creek Bridge

Beroemde boogbrug in Amerika. De bouw van de 218 meter lange betonnen brug begon in 1931 en duurde ongeveer een jaar. Een bekend verhaal zegt dat er bij de bouw een Chinese arbeider om het leven kwam. Om vertraging door politieonderzoek te voorkomen werd de Chinees in het beton van een van de pijlers gegooid. Of dit verhaal waar is of een broodje aap is niet bekend.

Garabit-brug (Frankrijk)

Garabit-brug – Foto: CC

Beroemde spoorbrug in het Centraal Massief in Frankrijk. Ontworpen door Gustave Eiffel (1832-1923). Klik hier voor meer informatie.

Ponte Vecchio (Florence)

Ponte Vecchio – Foto: CC/Radomil

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen veel bruggen in Florence verloren. De beroemde Ponte Vecchio (Oude brug) over de rivier de Arno bleef echter bewaard. De boogbrug dateert uit 1345 en is onder meer bekend vanwege de winkeltjes met edelsmeedkunst die er op te vinden zijn.

Brug der Zuchten (Venetië)

Brug der Zuchten – Foto: CC

De Ponte dei Sospiri (Brug der Zuchten) is een beroemde brug in de Italiaanse stad Venetië. De brug werd
rond 1600 gebouwd door de architect Antonio Contino. In Cambridge werd in de negentiende eeuw overigens naar Venetiaans voorbeeld een zogenaamde bridge of sighs gebouwd. Hij verbindt het Dogenpaleis en de oude gevangenis van Venetië. Omdat de gevangenen in vroeger tijden zuchtend over de brug naar hun cel liepen en vanaf de brug voor het laatst wat zonlicht zagen, werd de brug bekend als de Brug der Zuchten.

Chengyang Wind- en Regenbrug (China)

Chengyang Wind- en Regenbrug – Foto: CC/Anja Disseldorp

Meer dan tachtig meter lange houten brug in de Chinese provincie Guangxi. Op de overdekte brug zijn vijf paviljoenen en drie gebedsplaatsen te vinden. De brug werd gebouwd in 1916 door leden van de Dong, een bevolkingsgroep in China.

Iron Bridge (Groot-Brittannië)

Iron Bridge

Wie in Groot-Brittannië is en in Shropshire de brug over de rivier de Severn ziet, haalt wellicht de schouders op. Leuke brug, maar daar zijn er meer van. Toch is de Iron Bridge wereldberoemd en bijzonder. Het is de eerste gietijzeren brug ter wereld en daarmee een van dé symbolen van de Industriële Revolutie. De Iron Bridge werd tussen 1777 en 1779 gebouwd. Klik hier voor meer informatie.

Tower Bridge (Londen)

Tower Bridge (Londen)

Brug in Londen over de rivier de Theems. Dankt zijn naam aan de naast de brug gelegen Tower of London en de twee torens die het aanzicht van de brug bepalen. Klik hier voor meer informatie.

Forth Bridge (Schotland)

Forth Bridge (Schotland) – Foto: CC

Spoorbrug in het oosten van Schotland die in 1890 werd geopend. De tweeënhalve kilometer lange brug overspant de monding van de Schotse rivier de Forth, bij Edinburgh. De constructie is ontworpen door Sir John Fawler en Sir Benjamin Baker.

Golden Gate Bridge (Californië)

Golden Gate Bridge – Foto: CC/Rich Niewiroski Jr.

Beroemde Amerikaanse brug in de staat Californië die die het schiereiland van San Francisco met Marin County verbindt. De brug is 2737 meter lang en loopt over 1280 meter water. De Golden Gate Bridge werd in 1937 geopend voor het verkeer. Klik hier voor meer informatie.

Pont du Gard (Frankrijk)

Pont du Gard

Romeins aquaduct dat in de eerste eeuw na Christus werd aangelegd en later werd uitgebreid tot brug. Het bouwwerk bevindt zich in de buurt van Nîmes en Uzès en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Stari Most (Bosnië en Herzegovina)

Stari Most – Foto: CC/Hegor

Brug over de rivier de Neretva in Mostar, Bosnië en Herzegovina. Werd in de zestiende eeuw gebouwd in opdracht van sultan Süleyman de Grote. Lees hier over de geschiedenis van deze beroemde brug.

Sydney Harbour Bridge (Australië)

Sydney Harbour Bridge – Foto: CC/Sardaka

Boogbrug met een lengte van 1149 meter die in 1932 in Sydney werd geopend. De brug moest het noordelijke deel van de Australische stad beter toegankelijk maken. Aan de brug werd zes jaar gewerkt.

Tsing Ma Brug (China)

Tsing Ma Brug – Foto: CC

Ruim twee kilometer lange hangbrug in Hongkong, China. De brug heeft twee lagen. De bovenste laag is bestemd voor het autoverkeer en heeft drie banen voor elke richting. Onder is een dubbelspoor aangelegd voor de metro. Ook zijn hier nog twee extra rijstroken te vinden voor het wegverkeer. Aan de brug is vijf jaar gewerkt. Hij werd in 1997 opengesteld voor het verkeer.

Brooklyn Bridge (Verenigde Staten)

Brooklyn Bridge (CC BY-SA 2.0 – Simone Roda – wiki)

Ruim 1800 meter lange hangbrug in New York die Brooklyn verbindt met Lower Manhattan. De brug werd geopend op 24 mei 1883 en is ontworpen door de architect John Roebling en zijn zoon Washington Roebling.

Rialtobrug (Venetië)

Rialtobrug (Venetië) – Foto: CC/Chene Beck

Beroemde brug over het Canal Grande in de Italiaanse stad Venetië. Aan de bouw wvan de bijna dertig meter lange brug werd in 1588 begonnen. Drie jaar later was de stenen brug klaar. De brug is ontworpen door Antonio da Ponte. In het Venetian-hotel in Las Vegas is een replica van de brug te vinden.

Kapelbrug / Kapellbrücke (Zwitserland)

Kapelbrug / Kapellbrücke – Foto: CC

Houten overdekte brug in de Zwitserse stad Luzern. De Kapelbrug is ruim tweehonderd meter lang en bevindt zich op de plaats waar de rivier de Reuss het Vierwoudstrekenmeer verlaat.

Erasmusbrug (Rotterdam)

Erasmusbrug – Foto: CC/Huees

Beroemde Nederlandse brug over de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam. De 802 meter lange brug werd ontworpen door Ben van Berkel en werd in 1996 opgeleverd. De zogenaamde tuibrug is vernoemd naar de beroemde theoloog en humanist Desiderius Erasmus.

×