EreadersEreaders

Brugge herdenkt ‘Groote Oorlog’ met twee tentoonstellingen

Foto: Brusselle, Stadsarchief Brugge
Volgend jaar wordt in België op verschillende manieren stilgestaan bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, dan precies honderd jaar geleden. De stad Brugge heeft een eigen herdenkingsprogramma samengesteld en komt onder meer met twee grote tentoonstellingen.

- ad -

Op 14 oktober 2014, precies honderd jaar na de Duitse inval in Brugge, opent in de Stadshallen een grote fotografietentoonstelling. De tentoonstelling is samengesteld door fotograaf Carl De Keyzer en auteur David Van Reybrouck. Het tweetal selecteerde voor de tentoonstelling historisch beeldmateriaal van ‘de Groote Oorlog’. Naast dit historische materiaal worden er foto’s van De Keyzer zelf geëxposeerd, samen met werk van negen buitenlandse collega-fotografen van het zogenaamde Magnum-fotoagentschap.

Historische tentoonstelling

Tegelijk met de fototentoonstelling opent in de Stadshallen een historische tentoonstelling die het verhaal brengt van Brugge tijdens de Eerste Wereldoorlog. Brugge staat in de kijker als garnizoensstad, als frontstad, als bezette stad en als centrum van de Duitse Marine.

Curator Sophie De Schaepdrijver, historica en deskundige op het gebied van Eerste Wereldoorlog, put voor dit verhaal uit de research van lokale onderzoekers en kadert alles nationaal en internationaal.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Naast deze twee grote tentoonstellingen zullen in Brugge gedurende de periode 2014-2018 nog veel andere activiteiten zijn in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Overzicht van boeken over de Eerste Wereldoorlog

Engelse krijgsgevangenen bewaakt door Duitse soldaten op de Grote Markt van Brugge, juli 1917 – Foto: Bundesarchiv

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las

1 Comment Join the Conversation →


 1. Hugo Franck

  Geachte,

  Ik bouwde twee model gevechtsvliegtuigen van RFC en RAF die in 1917 dienden aan het westelijk front. Een Sopwith Camel en een SE5. Het zijn gedetailleerde modellen op schaal 1/8 en werden beiden door de Amerikaanse piloot G.A. Vaighn gevlogen. Hij overleefde.
  De volledige geschiedenis van beide vliegtuigen alsook van de piloot heb ik in mijn bezit.
  Omdat de vliegerij van de Groote Oorlog weinig of niet aan bod komt, tracht ik de beide toestellen uit te lenen voor tentoonstellingen ( met eventueel voordracht erbij.)
  Moest dat passen in uw doelstellingen, dan stuur ik graag enkele foto’s.
  Tel. O475553913 of 032925504

Comments are closed.