Dark
Light

Brugge herdenkt ‘Groote Oorlog’ met twee tentoonstellingen

1 minuut leestijd

Foto: Brusselle, Stadsarchief Brugge
Volgend jaar wordt in België op verschillende manieren stilgestaan bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, dan precies honderd jaar geleden. De stad Brugge heeft een eigen herdenkingsprogramma samengesteld en komt onder meer met twee grote tentoonstellingen.

Op 14 oktober 2014, precies honderd jaar na de Duitse inval in Brugge, opent in de Stadshallen een grote fotografietentoonstelling. De tentoonstelling is samengesteld door fotograaf Carl De Keyzer en auteur David Van Reybrouck. Het tweetal selecteerde voor de tentoonstelling historisch beeldmateriaal van ‘de Groote Oorlog’. Naast dit historische materiaal worden er foto’s van De Keyzer zelf geëxposeerd, samen met werk van negen buitenlandse collega-fotografen van het zogenaamde Magnum-fotoagentschap.

Historische tentoonstelling

Tegelijk met de fototentoonstelling opent in de Stadshallen een historische tentoonstelling die het verhaal brengt van Brugge tijdens de Eerste Wereldoorlog. Brugge staat in de kijker als garnizoensstad, als frontstad, als bezette stad en als centrum van de Duitse Marine.

Curator Sophie De Schaepdrijver, historica en deskundige op het gebied van Eerste Wereldoorlog, put voor dit verhaal uit de research van lokale onderzoekers en kadert alles nationaal en internationaal.

Naast deze twee grote tentoonstellingen zullen in Brugge gedurende de periode 2014-2018 nog veel andere activiteiten zijn in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Overzicht van boeken over de Eerste Wereldoorlog

Engelse krijgsgevangenen bewaakt door Duitse soldaten op de Grote Markt van Brugge, juli 1917 – Foto: Bundesarchiv
×