Brugge herdenkt ‘Groote Oorlog’ met twee tentoonstellingen

Foto: Brusselle, Stadsarchief Brugge
Volgend jaar wordt in België op verschillende manieren stilgestaan bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, dan precies honderd jaar geleden. De stad Brugge heeft een eigen herdenkingsprogramma samengesteld en komt onder meer met twee grote tentoonstellingen.

Op 14 oktober 2014, precies honderd jaar na de Duitse inval in Brugge, opent in de Stadshallen een grote fotografietentoonstelling.


- advertentie -

De tentoonstelling is samengesteld door fotograaf Carl De Keyzer en auteur David Van Reybrouck.

Het tweetal selecteerde voor de tentoonstelling historisch beeldmateriaal van ‘de Groote Oorlog’. Naast dit historische materiaal worden er foto’s van De Keyzer zelf geëxposeerd, samen met werk van negen buitenlandse collega-fotografen van het zogenaamde Magnum-fotoagentschap.

Historische tentoonstelling

Tegelijk met de fototentoonstelling opent in de Stadshallen een historische tentoonstelling die het verhaal brengt van Brugge tijdens de Eerste Wereldoorlog. Brugge staat in de kijker als garnizoenstad, als frontstad, als bezette stad en als centrum van de Duitse Marine.

Curator Sophie De Schaepdrijver, historica en deskundige op het gebied van Eerste Wereldoorlog, put voor dit verhaal uit de research van lokale onderzoekers en kadert alles nationaal en internationaal.

Naast deze twee grote tentoonstellingen zullen in Brugge gedurende de periode 2014-2018 nog veel andere activiteiten zijn in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Engelse krijgsgevangenen bewaakt door Duitse soldaten op de Grote Markt van Brugge, juli 1917 – Foto: Bundesarchiv

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →