In 1562 werkte schilder en graveur Marcus Gerards een plan van Brugge uit, dat de stad letterlijk weer op de kaart moest zetten. Recent kreeg deze kaart een facelift.
De grafkelder die begin vorige week is gevonden is rijk versierd. Op de lange zijden staan centraal een engel zwaaiend met een wierookvat, gevat tussen verschillende kruis- en bloemmotieven. Op een van de korte zijdes staat een calvariescene afgebeeld: zijnde Jezus aan het kruis, geflankeerd door Maria en de apostel Johannes.
Brugge is een historische bestemming die weinig toelichting behoeft. Maar direct ten zuiden van de laatmiddeleeuwse parel ligt het Brugse Ommeland, een streek vol abdijen en neogotische landhuizen.
In 2017 is het 125 jaar geleden dat het bekende boek van Georges Rodenbach 'Bruges-la-morte' verscheen. In Brugge was niet iedereen blij met het boek.
De Heilige Bloedkapel op de Brugse Burg had oorspronkelijk zeven paar prachtige glas-in-loodramen die het koor versierden.
Tot voor kort werd aangenomen dat het triptiek afkomstig was uit de werkplaats van Jheronimus Bosch, maar gemaakt was door een van de assistenten van de meester.
Het Groeningemuseum in Brugge heeft recent twee schilderijen van de Belgische kunstenaars Joseph Denis Odevaere en François-Joseph Navez aan de collectie toegevoegd.
Wat was eigenlijk de oorsprong van deze Reitjes? Hebben deze ooit een andere functie gehad dan deze van woonplaats van onze Brugse zwanen of achtergrond van één van de feeërieke stadsgezichten die Brugge rijk is?
Elke rechtgeaarde Bruggeling en vrijwel iedere toerist die Brugge al heeft bezocht, heeft er al van gehoord: het “Beertje van de Loge”.
Het woord 'beurs' is geboren in de Vlaamse stad Brugge, vernoemd naar een familie in die plaats en verspreidt zich rond rond 1475 razendsnel over Europa.
Aapje Torpedo was een mascotte van zeesoldaten van het Marinekorps Flandern, onderdeel van de Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918).
Vanaf de Middeleeuwen komen de zwanen de Brugse geschiedenis binnengezwommen. In het begin van de vijftiende eeuw had Brugge immers het recht om zwanen te houden afgekocht van de graaf van Vlaanderen. Zwanen werden in deze tijd gezien als een distinctiesymbool en mochten op straf van boete niet geroofd of gedood worden.
In het Volkskundemuseum in Brugge is vanaf aankomende zaterdag een fotografietentoonstellingen te zien over de verschillende aspecten van de rijke kanttraditie van Brugge.
In het Arentshuis in Brugge is vanaf vrijdag een tentoonstelling te zien met werken van de Franse prentkunstenaar Jacques Callot. Titel van de tentoonstelling luidt: De 17de eeuw door de ogen van Jacques Callot.
Volgend jaar wordt in België op verschillende manieren stilgestaan bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, dan precies honderd jaar geleden. De stad Brugge heeft een eigen herdenkingsprogramma samengesteld en komt onder meer met twee grote tentoonstellingen.
Musea Brugge heeft onlangs een vroeg portretschilderij van Sir Peter Lely verworven. Het werk is de komende tijd te zien in het Groeningemuseum in Brugge. Peter Lely (1618-1680) was een Engelse schilder van Nederlandse origine.
Het nieuwe Historium in Brugge opent in de herfst van 2012 de deuren voor het publiek. In de cultuurhistorische attractie worden bezoekers meegenomen naar het jaar 1435.
Geert Bourgeois, de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, heeft een bedrag van 756.000 euro beschikbaar gesteld voor de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge.
De gemeenteraad van Brugge besloot op 22 maart 1873 een stuk grond over te dragen aan het Rijk in verband met de bouw van een zogenaamde Rijksnormaalschool. Afgelopen vrijdag werd besloten dat besluit eindelijk eens uit te voeren. Verschillende Belgische media melden dat het besluit ruim een eeuw geleden niet werd uitgevoerd in verband met de schoolstrijd. Het besluit om